Sernik z czekoladą – prosty i sprawdzony przepis
Sernik z czekoladą to nietypowe połączenie. Nasz przepis zawiera jeszcze 2 nieoczywiste składniki. Składniki możesz wymienić i testować wedle własnych upodobań. Masło kakaowe dodatkowo podbija smak czekolady, a zamiast brandy możesz dodać whisky, które nadaje ciekawej nuty smakowej. Podziel się z nami swoją wariacją. Niech ogranicza cię tylko wyobraźnia!
Sernik z czekoladą – przepis
- Spód:
 - 100g czekolady
 - 3 łyżki masła lub masła kakowego
 - 1 jajko
 - 2 łyżki mąki pszennej lub innej
 
Masa serowa:
- 500 g serek ala Philadelphia
 - 100g cukru lub erytrolu
 - 5 jajek
 - 200g gorzkej czekolady
 - 100ml śmietanky kremówka
 - 200g masy kajmakowej
 - 40 ml brandy (opcjonalnie)
 

Krok 1:
- Rozpuść 100 g czekolady wraz z 3 łyżkami masła w garnuszku na bardzo małym ogniu.
 - Lekko ostudź mieszankę, a następnie dodaj jedno jajko i 2 łyżki mąki.
 - Wyłóż spód tortownicy (o średnicy 21 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przygotowaną masą. Rozprowadź równomiernie i odstaw na bok.
 
Krok 2:
- Ucieraj 500 g sera Philadelphia z 100 g cukru.
 - Bez przerywania miksowania, dodawaj po kolei 5 jajek, rozpuszczoną wcześniej czekoladę w kąpieli wodnej, śmietankę kremówkę (100 ml) oraz brandy (40 ml).
 - Przelej powstałą masę serową do tortownicy, pokrywając wcześniej przygotowany spód czekoladowy.
 - Zatapiamy w niej porcje masy kajmakowej wielkości łyżeczki. Pomagamy im łyżeczką, aby całkowicie zniknęły w czekoladowej masie.
 
Krok 3:
- Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
 - Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut.
 - Sernik powinien mieć ściętą powierzchnię, ale wciąż być lekko trzęsący się w środku.
 - Po upieczeniu, pozostaw sernik do ostygnięcia, a następnie umieść go w lodówce na co najmniej 12 godzin (najlepiej na dobę).
 
Wskazówka:
Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, uważaj, aby temperatura nie przekroczyła 50 stopni C. Jeśli masa staje się grudkowata, dodaj łyżkę mleka i dokładnie wymieszaj.

Produkty użyte w przepisie:


	
						
					
