Blog

Keto sernik – jak zrobić w domu?

keto sernik

Keto sernik – jak zrobić pyszny i prosty sernik ketogeniczny w domu? Sprawdź!

Keto sernik to wariacja tradycyjnego sernika, która jest dostosowana do zasad diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna (znana również jako dieta keto) to niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy sposób odżywiania, który ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Stan ten polega na wykorzystywaniu przez organizm zamiast glukozy jako głównego źródła energii, ketonów, które są produkowane w wyniku metabolizmu tłuszczów.

Keto sernik jest wariantem sernika, który został przystosowany do diety keto poprzez modyfikację składników i proporcji. W tradycyjnym serniku głównymi składnikami są ser twarogowy, cukier, jajka i mąka. W keto serniku, aby zmniejszyć zawartość węglowodanów, stosuje się zamienniki dla tych składników. Na przykład, można zastąpić tradycyjny cukier niskokalorycznym słodzikiem keto, takim jak erytrytol. Mąkę pszeniczną można zastąpić mąką migdałową lub kokosową, które zawierają mniej węglowodanów. Ser twarogowy, który jest bogaty w białko, pozostaje jednym z głównych składników keto sernika. Keto sernik jest zazwyczaj bardziej tłusty niż tradycyjny sernik, ponieważ dieta ketogeniczna promuje spożycie większej ilości tłuszczu. Może zawierać tłuste składniki, takie jak śmietana kremówka, masło, olej kokosowy czy mascarpone.

keto sernik

Keto sernik – przepis


Składniki na tortownicę o śr. 26cm:

Spód:

100 g zmielonych blanszowanych migdałów np. Cocoa

60 g masła schłodzonego lub masła kakaowego Cocoa

10 g kakao pełnotłustego Cocoa

1 łyżka erytrytolu Cocoa

Masa serowa:

250 g serka mascarpone (temp. pokojowa)

500 g twarogu 40% (temp. pokojowa)

100 g masła (temp. pokojowa)

6 średnich jajek (temp. pokojowa)

130 g erytrytolu Cocoa

40 g mąki kokosowej lub białka keto Cocoa

(ewentualnie) skórka starta z jednej cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz.
  2. Spód sernika: migdały, kakao, masło pokrojone na małe kawałki i erytrytol zagnieść ręką w misce na jednolitą masę. Klejącą masą wyłóż dno formy.
  3. Spód podpiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temp. 160°C (grzanie góra i dół). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Masa serowa: odlać wodę z mascarpone oraz twarogu. Miękkie masło i erytrytol miksować przez ok. 5 minut na jasną masę w mikserze. Wyłączyć mikser. Dodać sery, jajka, skórkę z cytryny i mąkę kokosową/białko keto. Miksować przez chwilę na gładką masę – można to zrobić ręcznie. Masę wylać do tortownicy.
  5. Pieczenie w nagrzanym piekarniku: ok. 1 godziny w temp. 160°C (grzanie góra i dół). Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
  6. Ozdobić ulubionymi owocami (np. truskawkami) i pokrojonymi pistacjami np. Cocoa.
  7. Możesz zrobić czekoladową polewę z naszych keto czekolad Cocoa

PRODUKTY użyte w przepisie:

erytrytol
migdały blanszowane
kakao nieodtłuszczone 250
masło kakaowe
keto białko
pistacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *