Sernik z białą czekoladą – poznaj sprawdzony przepis
Sernik z białą czekoladą – przepis
SKŁADNIKI
SPÓD
- 100 g herbatników petit beurre
 - 40 g masła lub masła kakaowego
 
MASA SEROWA
- 750 g zmielonego twarogu sernikowego lub 1kg o luźniejszej konsystencji
 - 120 g (1/2 szklanki) cukru lub erytrytolu
 - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
 - 3 jajka
 - 125 ml śmietanki 18%
 - 200 g białej czekolady lub kuwertury
 
POLEWA
- 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 18%
 - 100 g białej czekolady lub kuwertury
 - opcjonalnie: posypka z białej czekolady lub kuwertury
 

- Wyjmij twaróg i jajka z lodówki i pozostaw je na jakiś czas, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
 - Wyłóż dno tortownicy o średnicy 19 cm (maksymalnie 21 cm) papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
 - Pokrusz herbatniki i połącz je z miękkim masłem, np. używając rozdrabniacza. Przygotowaną masę wyłóż na spód i boki tortownicy, równomiernie rozprowadzając do około połowy wysokości.
 - Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C, z trybem pieczenia góra-dół (bez termoobiegu). Na dno piekarnika umieść keksówkę napełnioną w połowie wrzącą wodą, co zapobiegnie pękaniu sernika i nada mu odpowiednią konsystencję.
 - Do miski miksera dodaj twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksuj na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita (około 2 minuty).
 - Dodawaj po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
 - W rondelku podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij go z ognia. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź mieszankę (np. wstaw rondel do garnka z zimną wodą).
 - Dodaj przestudzoną (lekko ciepłą i jeszcze płynną) masę czekoladową do masy serowej i wolno zmiksuj, aby składniki się połączyły.
 - Wylej gotową masę serową do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 70 minut (lub krócej, 65 minut, jeśli masz większą formę niż 19 cm). Pamiętaj, że po upieczeniu środek sernika powinien pozostać luźny.
 - Sernik wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić. Gdy sernik zastygnie możemy go wyjąć z tortownicy i postawić na paterze, a także udekorować polewą.
 
Przygotowanie sernika:
Przygotowanie polewy:
- Podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
 - Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
 - Rozprowadź polewę równomiernie po powierzchni sernika.
 
Gotowy sernik możesz podać na paterze i cieszyć się smakiem tego pysznego deseru. Smacznego!

Produkty użyte w przepisie:


	
						
					
