Blog

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą – poznaj sprawdzony przepis

Sernik z białą czekoladą – przepis

SKŁADNIKI

SPÓD

MASA SEROWA

  • 750 g zmielonego twarogu sernikowego lub 1kg o luźniejszej konsystencji
  • 120 g (1/2 szklanki) cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 200 g białej czekolady lub kuwertury

POLEWA

  • 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 18%
  • 100 g białej czekolady lub kuwertury
  • opcjonalnie: posypka z białej czekolady lub kuwertury
sernik z białą czekoladą
  1. Wyjmij twaróg i jajka z lodówki i pozostaw je na jakiś czas, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
  2. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 19 cm (maksymalnie 21 cm) papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 
  3. Pokrusz herbatniki i połącz je z miękkim masłem, np. używając rozdrabniacza. Przygotowaną masę wyłóż na spód i boki tortownicy, równomiernie rozprowadzając do około połowy wysokości.
  4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C, z trybem pieczenia góra-dół (bez termoobiegu). Na dno piekarnika umieść keksówkę napełnioną w połowie wrzącą wodą, co zapobiegnie pękaniu sernika i nada mu odpowiednią konsystencję.
  5. Do miski miksera dodaj twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksuj na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita (około 2 minuty).
  6. Dodawaj po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  7. W rondelku podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij go z ognia. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź mieszankę (np. wstaw rondel do garnka z zimną wodą).
  8. Dodaj przestudzoną (lekko ciepłą i jeszcze płynną) masę czekoladową do masy serowej i wolno zmiksuj, aby składniki się połączyły.
  9. Wylej gotową masę serową do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 70 minut (lub krócej, 65 minut, jeśli masz większą formę niż 19 cm). Pamiętaj, że po upieczeniu środek sernika powinien pozostać luźny.
  10. Sernik wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić. Gdy sernik zastygnie możemy go wyjąć z tortownicy i postawić na paterze, a także udekorować polewą.

Przygotowanie sernika:

Przygotowanie polewy:

  1. Podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
  2. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Rozprowadź polewę równomiernie po powierzchni sernika.

Gotowy sernik możesz podać na paterze i cieszyć się smakiem tego pysznego deseru. Smacznego!

Produkty użyte w przepisie:

kuwertura biała
masło kakaowe
erytrytol

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *