Sernik z białą czekoladą – poznaj sprawdzony przepis
Sernik z białą czekoladą – przepis
SKŁADNIKI
SPÓD
- 100 g herbatników petit beurre
- 40 g masła lub masła kakaowego
MASA SEROWA
- 750 g zmielonego twarogu sernikowego lub 1kg o luźniejszej konsystencji
- 120 g (1/2 szklanki) cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 125 ml śmietanki 18%
- 200 g białej czekolady lub kuwertury
POLEWA
- 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 18%
- 100 g białej czekolady lub kuwertury
- opcjonalnie: posypka z białej czekolady lub kuwertury
- Wyjmij twaróg i jajka z lodówki i pozostaw je na jakiś czas, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
- Wyłóż dno tortownicy o średnicy 19 cm (maksymalnie 21 cm) papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Pokrusz herbatniki i połącz je z miękkim masłem, np. używając rozdrabniacza. Przygotowaną masę wyłóż na spód i boki tortownicy, równomiernie rozprowadzając do około połowy wysokości.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C, z trybem pieczenia góra-dół (bez termoobiegu). Na dno piekarnika umieść keksówkę napełnioną w połowie wrzącą wodą, co zapobiegnie pękaniu sernika i nada mu odpowiednią konsystencję.
- Do miski miksera dodaj twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksuj na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita (około 2 minuty).
- Dodawaj po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- W rondelku podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij go z ognia. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź mieszankę (np. wstaw rondel do garnka z zimną wodą).
- Dodaj przestudzoną (lekko ciepłą i jeszcze płynną) masę czekoladową do masy serowej i wolno zmiksuj, aby składniki się połączyły.
- Wylej gotową masę serową do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 70 minut (lub krócej, 65 minut, jeśli masz większą formę niż 19 cm). Pamiętaj, że po upieczeniu środek sernika powinien pozostać luźny.
- Sernik wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić. Gdy sernik zastygnie możemy go wyjąć z tortownicy i postawić na paterze, a także udekorować polewą.
Przygotowanie sernika:
Przygotowanie polewy:
- Podgrzej śmietankę prawie do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
- Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Rozprowadź polewę równomiernie po powierzchni sernika.
Gotowy sernik możesz podać na paterze i cieszyć się smakiem tego pysznego deseru. Smacznego!
Produkty użyte w przepisie: