Keto beza – sprawdzony przepis – poznaj go i zrób ją już dziś!
Beza to deser wykonany głównie z ubitego białka jajek i cukru, często podawany w postaci puszystych, piankowych placków. Jej charakterystyczną cechą jest chrupiąca skorupka na zewnątrz i miękka, lekko wilgotna struktura wewnątrz. Beza jest popularnym deserem w wielu kuchniach i występuje w różnych wariantach smakowych i kształtach.
Keto beza to wersja bezcukrowa bezy, która jest zgodna z zasadami diety ketogenicznej. W diecie keto unika się spożycia węglowodanów, w tym cukrów, które mogą wpłynąć na poziom glukozy we krwi i zakłócić proces ketogenezy. W związku z tym, wiele przepisów zostało dostosowanych do diety keto, eliminując lub zastępując cukry tradycyjnie używane w bezie.
Wersja keto bezy zamiast cukru tradycyjnie używa substytutów cukru, takich jak erytrytol, stewia czy ksylitol, które mają minimalny wpływ na poziom glukozy we krwi. Często stosuje się również składniki bogate w tłuszcze, aby dostarczyć odpowiednią ilość kalorii i energii zgodnie z założeniami diety ketogenicznej.

Keto beza – przepis
Składniki
- 6 dużych białek o temperaturze pokojowej (240g)
 - 100g bardzo drobnego słodzika w formie cukru pudru (patrz kitchenhack na końcu przepisu)
 - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
 - 1 łyżeczka białego octu
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - NA WIERZCH
 - 1 i 1/4 szklanki gęstej śmietany
 - 2 łyżki cukru pudru bez cukru
 - 1 szklanka jagód do dekoracji
Instrukcje - Rozgrzej piekarnik do 120C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
 - W dużej misce do mieszania ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty. Używając łyżki stołowej, dodaj superdrobny słodzik, aż będzie wymieszany i błyszczący. Dodaj skrobię kukurydzianą, ocet i ekstrakt waniliowy, aż się połączą.
 - Przenieś masę bezową na blachę wyłożoną folią. Rozprowadź, aby uzyskać okrągły kształt.
 - Piec bezę przez 90 minut lub do momentu, aż boki będą złociste i miękkie. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj, aby zostawić lekko uchylone drzwi.
 - Gdy beza całkowicie ostygnie, przygotuj polewę. Ubij razem śmietanę i sproszkowany środek słodzący, aż będą gęste i gładkie. Delikatnie rozsmaruj na wierzchu bezy. Udekoruj wybranymi jagodami i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężała.
 - Kitchenhack
 
Aby zrobić superdrobny słodzik (jak cukier puder) umieść erytrytol w blenderze. Miksuj do uzyskania coraz to drobniejszej faktury słodzika.
Do dekoracji możesz użyć naszych produktów keto: keto czekolad, orzechów w keto czekoladzie, orzechów czy pokruszonych ziaren kakaowca.

Produkty użyte w przepisie:


	
						
					
