Wilgotny piernik z powidłami – jak go zrobić?
Miękki, aromatyczny i cudownie wilgotny – ten piernik z nutą kawy i miodu to kwintesencja zimowego wypieku, który wypełni dom ciepłem i zapachem przypraw korzennych. Jego prosty skład i klasyczna forma sprawiają, że idealnie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i do codziennej herbaty w chłodne dni. Subtelna goryczka kawy pięknie równoważy słodycz miodu, a dodatek cynamonu i imbiru nadaje mu głębi i charakteru. To ciasto, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia — gdy aromaty w pełni się połączą i nabierze aksamitnej struktury.

Wilgotny piernik z powidłami przepis
Składniki
- 100 ml mleka (1/3 szklanki + 1 łyżka)
- 50 ml mocnej kawy
- 2 goździki
- 90 g masła (1/3 szklanki + 1 łyżka)
- 90 g cukru (1/2 szklanki) lub erytrytolu
- 180 g miodu (ok. 6 łyżek)
- 1 duże jajko
- 80 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki)
- 80 g mąki żytniej lub pełnoziarnistej (ok. 2/3 szklanki)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie
W kubku lub naczyniu żaroodpornym podgrzej w mikrofalówce mleko z kawą. Dodaj goździki, pozostaw do zaparzenia i odstaw na chwilę.
W osobnym rondelku rozpuść masło z cukrem i miodem. Odstaw na około 2 minuty, by lekko przestygło, a następnie dodaj jajko, energicznie mieszając trzepaczką, aby się nie ścięło.
W średniej misce połącz mąkę pszenną, żytnią, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy.
Do suchych składników wlej mieszankę maślano-miodową, a następnie powoli dodawaj mleko z kawą, dokładnie mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Wstaw masę do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 170°C i natłuść formę keksową o wymiarach ok. 24 × 10 cm.
Przelej ciasto do formy i piecz przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni, a środek będzie sprężysty.
Pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Możesz go przekroić i posmarować powidłami lub powidła podać obok.

Produkty użyte w przepisie:
