Blog

Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka – jak go zrobić?

Jeśli istnieje deser, który potrafi zatrzymać czas i sprawić, że cała uwaga skupia się na jednym kęsie – to zdecydowanie klasyczny, kremowy sernik nowojorski. Jedwabiście gładki, bogaty, lekko waniliowy, z idealnie wypieczoną i delikatnie rumianą powierzchnią. Taki, który nie wymaga ani polewy, ani wyszukanych dodatków, bo sam w sobie jest absolutną gwiazdą stołu.

Ten sernik to kwintesencja prostoty połączonej z mistrzowską techniką. Niezmiennie zachwyca na rodzinnych uroczystościach, przyjęciach czy wieczornych spotkaniach przy kawie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając uczucie czystej przyjemności i… ochotę na kolejny kawałek.

Przygotowanie idealnie kremowego sernika może wydawać się sztuką, ale dzięki kilku sprawdzonym trikom — jak pieczenie w kąpieli wodnej czy odpowiednie studzenie — zawsze wychodzi perfekcyjny, bez pęknięć i bez zakalca. A ponieważ składa się z prostych, dostępnych składników, łatwo możesz stworzyć wypiek rodem z najlepszych nowojorskich cukierni w swojej własnej kuchni.

Jeśli więc marzysz o serniku, który z każdą chwilą robi coraz większe wrażenie — zapraszam do przepisu! Pokażę Ci dokładnie, jak go przygotować, aby uzyskać tę idealną, kremową konsystencję, równy wierzch i smak, który podbije serca wszystkich gości.

Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka przepis

Składniki

Na spód:

  • 2 szklanki (198 g) pokruszonych herbatników typu graham
  • 1/3 szklanki (67 g) cukru lub erytrytolu
  • 7 łyżek (99 g) roztopionego masła

Na kremowy sernik:

  • 1 kg serka twarogowego w wiaderku
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) drobnego cukru lub erytrytolu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 3 duże żółtka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki (113 ml) śmietanki 30% w temperaturze pokojowej (można dodać dodatkowe 60 ml dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji)

Sernik z wiaderka instrukcje

Na spód:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Delikatnie spryskaj formę sprężynową o średnicy 23 cm sprayem do pieczenia.
  2. Owiń dokładnie dno i boki formy kilkoma warstwami grubej folii aluminiowej — zapobiegnie to dostaniu się wody podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
  3. W misce połącz pokruszone herbatniki, cukier i roztopione masło, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mocno wciśnij ją w dno formy.
  4. Podpiecz spód przez 8 minut. Wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia, przygotowując masę serową.

Na kremową masę serową:

  1. W misie robota kuchennego, blenderze lub dużej misce (używając miksera) ubijaj ser na gładką i jednolitą konsystencję, zeskrobując masę ze ścianek, jeśli trzeba.
  2. Dodaj cukier oraz wanilię i ponownie zmiksuj, aż masa będzie jednolita. Następnie, dodawaj jajka i żółtka po jednym, każdorazowo dobrze miksując.
  3. Wlej śmietankę i krótko połącz ją z masą, tylko do dokładnego wymieszania.
  4. Przełóż masę do przygotowanego spodu i wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką.
  5. Wstaw formę z sernikiem do głębokiej blachy i wlej do niej gorącą wodę — ok. 5 cm wysokości. To kąpiel wodna, która pomaga uniknąć pęknięć.
  6. Piecz w 175°C przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na 45 minut w zamkniętym piekarniku — powinien delikatnie „drżeć” przy poruszaniu.
  7. Wyjmij sernik i ostrożnie obkrój brzegi ostrym nożem. Odstaw na kratkę do wystudzenia. Po ostygnięciu przykryj luźno folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 8 godzin.
  8. Sernik można przechowywać szczelnie przykryty w lodówce do 5 dni.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *