Blog
Sernik z rosą
Sernik z rosą – jak go zrobić?
Ten klasyczny sernik z delikatnym, maślanym spodem, kremową masą serową oraz charakterystyczną złotą „rosą” to deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Kropelki na powierzchni powstają dzięki naturalnemu procesowi krystalizowania się cukru podczas studzenia, tworząc unikatowy efekt. To ciasto świetnie sprawdza się na rodzinne uroczystości, święta i wszystkie momenty, kiedy chcesz podać coś wyjątkowego, ale wciąż domowego i tradycyjnego.

Sernik z rosą przepis
Składniki
Kruche ciasto
- 2 ½ szklanki mąki
- ¾ kostki masła (około 170 g)
- ½ szklanki cukru lub erytrytolu
- 3 żółtka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Forma: 23×33 cm lub 25×25×7,5 cm tortownica
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu w kostce typu „kostka”
- 700 ml mleka (3 szklanki)
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 120 ml oleju (½ szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka) lub erytrytolu
- 1 opakowanie proszku budyniowego
Wskazówki dotyczące sera:
Użyj twarogu tłustego, nieskwaśniałego. „Rosa” pojawia się wtedy, gdy masa serowa jest odpowiednio wilgotna i zawiera odrobinę tłuszczu. Twaróg powinien być lekko rzadki i zawierać tłuszcz. Zmiel go dwukrotnie lub zmiksuj, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie połącz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
Bezowa pianka, czyli rosa
- 6 białek
- 1 szklanka cukru lub erytrytolu
Sernik z rosą przygotowanie
Przygotowanie
1. Spód
- Przesiej mąkę do miski, dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Wprowadź żółtka i zagnieć ciasto z masłem.
- Po oddzieleniu żółtek zachowaj białka, będą potrzebne do przygotowania pianki na wierzch sernika.
2. Masa serowa
- Połącz zmielony twaróg z mlekiem, jajkami, żółtkami, olejem, cukrem i proszkiem budyniowym.
- Wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Wlej nad przygotowany spód.
- Piecz przez 50 minut w 180°C.
3. Pianka z białek
- Ubij białka, stopniowo wsypując cukier.
- Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, rozprowadź ją na podpieczonym serniku.
- Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut w 150°C.
- Podczas studzenia na powierzchni pojawią się charakterystyczne złote kropelki rosy, powstające w wyniku kondensacji karmelizującego się cukru.

Produkty użyte w przepisie:
