Proste ciasto czekoladowe – jak je zrobić?
Jeśli marzysz o puszystym, wilgotnym i pełnym smaku cieście czekoladowym, które jednocześnie jest proste do przygotowania, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. To klasyczne ciasto łączy intensywny smak kakao z delikatną słodyczą, a krem maślany z dodatkiem czekolady sprawia, że każdy kawałek rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się zarówno jako codzienny deser do kawy, jak i elegancki wypiek na specjalne okazje. Dzięki prostym składnikom i nieskomplikowanemu wykonaniu przygotujesz je nawet wtedy, gdy masz niewiele czasu – a efekt na pewno zachwyci Twoich bliskich.

Proste ciasto czekoladowe przepis
Proste ciasto czekoladowe
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru lub erytrytolu
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub erytrytolu
- 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku espresso (opcjonalnie)
Krem maślany czekoladowy
- 100 g czekolady Cocoa (Twoja ulubiona)
- 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- 1/3 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kolorowa posypka do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Lekko natłuść kwadratową blaszkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, by ciasto było niższe, użyj formy 23 cm.
W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie jednolita.
Dodaj biały oraz brązowy cukier, dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i ewentualnie proszek espresso. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Przełóż masę do przygotowanej formy. Piecz przez 30–35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy patyczek włożony w środek wychodzi z kilkoma wilgotnymi okruszkami. Nie piecz zbyt długo.
Po upieczeniu zostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij przy pomocy papieru i odłóż na kratkę, by całkowicie wystygło.
2. Krem czekoladowy
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w miseczce w mikrofalówce. Odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce ubij masło, cukier puder i sól na gładką masę.
Dodaj roztopioną, przestudzoną czekoladę i wymieszaj.
Rozpuść kakao w mleku, a następnie wlej do masy maślanej.
Dodaj śmietankę i ekstrakt waniliowy, miksując do uzyskania jednolitego, kremowego lukru.
3. Składanie
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, rozprowadź na wierzchu grubą warstwę kremu za pomocą szpatułki.
Opcjonalnie udekoruj kolorową posypką. Pokrój na porcje, podawaj i delektuj się!

Produkty użyte w przepisie:

