Blog

Makowiec na kruchym spodzie

makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie – jak go zrobić?

To klasyczne ciasto makowe to kwintesencja tradycyjnych, domowych wypieków – pełne aromatu, miękkie, treściwe i bogate w smak. Połączenie maku, orzechów, rodzynek oraz miodu tworzy wyjątkowy, słodki farsz, który idealnie komponuje się z kruchym, maślanym ciastem. To deser, który pachnie świętami, rodzinnymi spotkaniami i ciepłem domu, a jednocześnie zachwyca elegancją i dopracowaną strukturą. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale też jako wyjątkowy wypiek na weekend lub uroczystość — trudno przejść obok niego obojętnie.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich tradycyjnym, a jednocześnie niezwykle wykwintnym ciastem — ten przepis gwarantuje sukces za każdym razem. Smacznego!

makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie przepis

Składniki

Nadzienie makowe:

  • 250 g surowego maku
  • 50 g masła (4 łyżki)
  • ½ szklanki cukru lub erytrytolu
  • 2 łyżki miodu
  • ⅓ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki whisky, brandy, wódki lub wody
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Ciasto:

  • 2½ szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 całe jajko + 1 żółtko (białko odłożyć)
  • ½ szklanki cukru pudru lub erytrytolu
  • 200 g zimnego masła (14 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dodatkowe jajko – rozdzielone na białko i żółtko
kalendarz adwentowe mikołaj czekoladowy baner__

Makowiec na kruchym spodzie przygotowanie

Nadzienie: Przełóż surowy mak do średniego garnka, zalej wodą i podgrzewaj. Moczyć przez około 10 minut, następnie gotować przez około 20 minut. Pilnować, aby cały czas był przykryty wodą. Po tym czasie odcedzić.

W międzyczasie umieścić rodzynki w szklance i zalać alkoholem lub wodą, następnie odstawić do namoczenia.

Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Przepuścić mak przez maszynkę dwukrotnie.

Na dużej i głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cukier, odcedzone rodzynki, orzechy i zmielony mak. Całość mieszać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.

Ubić odłożone białko z 1 dodatkowym białkiem (łącznie 2 białka) na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do masy makowej.

Ciasto: W dużej misce wymieszać mąkę, dodać jajko, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść ciasto ręcznie (można użyć malaksera z nożem do ciasta). Uformować jednolite ciasto.

Wyłożyć formę 23 × 33 cm (9 × 13 cali) papierem do pieczenia. Oderwać około 1/3 ciasta i wyłożyć nim spód i boki formy. Pozostałe ciasto zawinąć w folię, a formę i ciasto umieścić w lodówce na około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyjąć formę oraz schowane ciasto z lodówki. Rozsmarować wystudzoną masę makową na spodzie. Rozwałkować pozostałe ciasto i ułożyć na wierzchu (można wyciąć dekoracyjne kształty, ułożyć kratkę albo zakryć całkowicie). Zlepić brzegi spodu i wierzchu.

Ubić na chwilę pozostałe żółtko i posmarować nim wierzch ciasta.

Piec przez 45–50 minut. Całkowicie wystudzić przed krojeniem.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

author-avatar

About Paulina Raw Cocoa

Foodie ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *