Blog

Ciasto z makiem

ciasto z makiem

Ciasto z makiem – jak je zrobić?

Jeśli kochasz delikatne, wilgotne ciasta o subtelnym orzechowo-waniliowym aromacie i lekkiej chrupkości ziaren maku – ten poppy seed cake będzie prawdziwą ucztą. Ciasto ma miękką, sprężystą strukturę i pozostaje długo świeże dzięki dodatkowi mleka skondensowanego niesłodzonego, które nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest to wypiek idealny na każdą okazję: weekend z rodziną, święta lub spotkanie przy kawie. Aromatyczna glazura, która zastyga w delikatną, błyszczącą warstwę, dopełnia jego klasyczny charakter i nadaje mu elegancji. To jeden z tych przepisów, które wyglądają skromnie, ale smakują absolutnie wyjątkowo.

ciasto z makiem

Ciasto z makiem przepis

Ciasto makowe

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej (ok. 260 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (ok. 200 g) lub erytrytolu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml)
  • 12 oz niesłodzonego mleka skondensowanego (1,5 szklanki – ok. 360 ml)
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki maku
  • szczypta drobnej soli

Glazura

  • ½ szklanki cukru pudru (ok. 60 g) lub erytrytolu
  • 1 łyżka mleka pełnego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
kalendarz adwentowe mikołaj czekoladowy baner__

Ciasto z makiem przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Bardzo lekko natłuść formę do ciasta typu angel food cake (średnio ok. 25–26 cm średnicy) i odstaw.

W mniejszej misce połącz mąkę, sól i proszek do pieczenia — odstaw na bok.

W dużej misce wymieszaj cukier, olej, mleko skondensowane, wanilię i jajka, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Dodaj suche składniki i zamieszaj do połączenia.

Wsyp mak i mieszaj do równomiernego rozprowadzenia.

Wlej masę do przygotowanej formy i piecz przez 30–35 minut, aż wierzch będzie ścięty, a patyczek włożony do środka wyjdzie suchy lub z kilkoma wilgotnymi okruszkami (nie dopiec za długo).

Odstaw formę na kratkę i pozostaw ciasto do studzenia na 30 minut. Delikatnie przejedź nożem po brzegach i wewnętrznej części formy, aby oddzielić ciasto.

Po 30 minutach ostrożnie wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.

Przygotowanie glazury

Ważne:

  • w glazurze można użyć mleka 2%, śmietanki 30% lub pół na pół
  • zamiast glazury możesz polać ciasto ulubioną czekoladą Cocoa rozpuszczoną w kąpieli wodnej
  1. W małej miseczce wymieszaj cukier puder, mleko i wanilię, aż masa będzie gładka.

Wykończenie i podanie

  1. Polać glazurę na całkowicie wystudzone ciasto.
  2. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aż polewa stwardnieje (ok. 30–60 minut).
  3. Serwować w temperaturze pokojowej.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

author-avatar

About Paulina Raw Cocoa

Foodie ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *