Blog
Ciasto napoleon
Ciasto napoleon – jak je zrobić?
Napoleon to prawdziwa gwiazda wśród deserów – warstwa po warstwie zachwyca idealnym połączeniem delikatnego, kruchego ciasta francuskiego z aksamitnym, maślanym kremem jajecznym. To ciasto, które od zawsze towarzyszyło wyjątkowym okazjom, serwowane na rodzinnych uroczystościach, świętach i spotkaniach przy stole. Każdy kęs to podróż do świata francuskiej cukierniczej tradycji, w której liczy się cierpliwość, precyzja i najdoskonalszy smak.
Choć Napoleon wygląda imponująco i elegancko, jego przygotowanie wcale nie musi być trudne. Wystarczy trochę czasu, kilka prostych składników i sprawdzony przepis, aby stworzyć deser, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rozpływa się w ustach. Idealnie kremowy środek, przełamany chrupiącymi warstwami ciasta, to kombinacja, której trudno się oprzeć.
To perfekcyjny wybór na każdą specjalną okazję – a po pierwszym spróbowaniu, powód żeby ją uczcić znajdzie się sam.

Ciasto napoleon przepis
Zamiennik dla domowego ciasta francuskiego
Możesz użyć 2 opakowań mrożonego, gotowego ciasta francuskiego, jeżeli nie chcesz wykonywać ciasta od podstaw.
- Rozmrożone arkusze rozwałkuj na posypanym mąką blacie do wymiaru ok. 50 × 35 cm i ponakłuwaj widelcem co ok. 2,5 cm.
- Piecz przez około 8 minut w 200°C, aż ciasto będzie równomiernie złociste. Wyjmij i ostudź.
- Przytnij brzegi ostrym nożem, aby wszystkie warstwy miały identyczny rozmiar.
- Podziel 4 upieczone arkusze na pół, aby uzyskać 8 warstw ciasta.
- Przekładaj 8 blatów ciasta francuskiego około 1 szklanką kremu, zostawiając część do posmarowania boków na koniec.
Przygotowanie kremu jajecznego
Składniki na krem
- 7 żółtek jaj
- 1½–2¼ szklanki cukru (340–510 g) lub erytrytolu
- ⅔ szklanki mąki pszennej (ok. 95 g)
- 6 szklanek mleka – bardzo gorącego (ok. 1,4 l)
podzielone: 5½ szklanki + ½ szklanki - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1¾ kostki masła (ok. 200 g)
Opcjonalnie na wierzch:
- 2–3 szklanki owoców (borówki, maliny lub inne)
Ciasto napoleon – przygotowania kremu
- Żółtka + cukier
W dużym garnku wymieszaj rózgą żółtka z cukrem. Dodaj odrobinę mleka (ok. 60 ml), aby łatwiej uzyskać gładką masę. - Mąka + mleko
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj do jednolitej konsystencji. Wlej jeszcze trochę mleka (ok. 60 ml). - Hartowanie masy
W osobnym garnku podgrzej pozostałe mleko niemal do zagotowania (średni ogień).
Wlewaj je stopniowo do żółtek, ciągle mieszając, aby nie powstała jajecznica. - Gotowanie
Postaw całość na średnim ogniu i gotuj 2–3 minuty po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając. Dodaj wanilię i wymieszaj. - Dodanie masła
Dodaj masło i ucieraj, aż krem będzie jedwabisty.
Możesz też dodać masło do wystudzonego kremu – oba sposoby są poprawne. - Studzenie kremu
Rozprowadź krem cienko na płaskiej blasze i przykryj folią tak, aby dotykała powierzchni kremu (zapobiega tworzeniu się kożucha).
Nie wkładaj do lodówki — wystarczy temperatura pokojowa.
Przygotowanie warstw ciasta francuskiego
- Nagrzewanie piekarnika
Rozgrzej piekarnik do 200°C i ustaw kratkę na środku. - Wałkowanie
Rozwałkuj porcje ciasta w okręgi o średnicy 28–30 cm.
Nakłuwaj widelcem co ok. 2–3 cm, aby zapobiec tworzeniu się dużych pęcherzy. - Pieczenie
Piecz 5–7 minut, aż lekko się zarumienią.
Po wyjęciu przyłóż talerz lub pokrywkę o średnicy 25 cm, przytnij brzegi i odłóż okrawki do miski.
Ostudź.
Powtórz z resztą ciasta. - Kruszenie resztek
Upieczone odcinki pokrusz — będą potrzebne później do wykończenia boków i wierzchu.
Ciasto napoleon – składanie ciasta
- Na paterze daj odrobinę kremu, połóż pierwszy blat i lekko dociśnij.
- Opcjonalnie: aby uzyskać idealnie proste boki — użyj regulowanego ringu cukierniczego o średnicy 25 cm.
Bez ringu również da się złożyć ciasto — po prostu mniej precyzyjnie. - Smaruj każdy blat 3–4 dużymi łyżkami kremu.
Na górze również krem.
Zostaw ok. 1 szklanki kremu na boki — schowaj do lodówki. - Wierzch posyp pokruszonym ciastem, żeby krem się nie wysuszał.
- Odstaw:
• 12 godzin w temperaturze pokojowej → potem 12 godzin w lodówce
lub
• 48 godzin w lodówce
(pozwoli to ciastu zmięknąć i „ustawić się”) - Oddziel cienkim nożem ciasto od ringu, a następnie ring zdejmij.
- Pokryj boki zachowanym kremem i obsyp pokruszonym ciastem.
Możesz udekorować owocami i oprószyć cukrem pudrem.

Produkty użyte w przepisie:
