Blog, Ciasta świąteczne, Przepisy na ciasta, Przepisy na desery, Przepisy na serniki

Sernik królewski przepis z czekoladą

sernik królewski przepis

Sernik królewski przepis – jak go zrobić?

Ten deser to połączenie intensywnie kakaowego, kruchego ciasta z delikatną, kremową masą serową i aksamitną polewą z mlecznej czekolady. Sprawdzi się zarówno jako klasyczne ciasto na weekend, jak i efektowny wypiek na specjalne okazje. Przepis jest prosty, ale wymaga kilku etapów chłodzenia i pieczenia, dzięki którym sernik ma idealną strukturę i smak.

sernik królewski przepis

Sernik królewski przepis

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 5 łyżek kakao do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru lub erytrytolu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany

Na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu (ewentualnie twaróg z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 160 g drobnego cukru lub erytrytolu
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie waniliowego proszku budyniowego

Na wierzch:

  • 150 g ulubionej czekolady Cocoa

Sernik królewski przygotowanie

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki na ciasto. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj razem z żółtkami oraz jogurtem lub śmietaną. Zagnieć całość na jednolite, gładkie ciasto.
  2. Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną z nich uformuj w kulę, owiń i włóż do lodówki.
  3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a drugą częścią ciasta równomiernie wyłóż dno. Całość również wstaw do lodówki.
  4. Po około 1 godzinie chłodzenia wyjmij formę z lodówki i piecz spód w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj masę serową. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj jajka, cały czas miksując. Dodaj twaróg i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu wsyp proszek budyniowy i dokładnie połącz.
  6. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i równomiernie rozprowadź na nim masę serową. Drugą część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce lub pokrusz palcami i posyp nią wierzch sernika.
  7. Wstaw formę ponownie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
  8. Czekoladę posiekaj, a następnie delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej, zostawiając niewielką ilość posiekanej czekolady.
  9. Rozprowadź roztopioną czekoladę na wystudzonym serniku, a wierzch posyp pozostałą, posiekaną czekoladą. Przed podaniem pokrój ciasto na kwadraty.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

author-avatar

About Paulina Raw Cocoa

Foodie ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *