Blog

Krem do tortu z owocami

Krem do tortu

Krem do tortu – jak go zrobić?

Bita śmietana z owocami to ponadczasowa klasyka, która łączy w sobie lekkość, świeżość i delikatną słodycz. Ten kremowy dodatek świetnie komponuje się z tortami, babeczkami, deserami w pucharkach, a nawet z naleśnikami czy kruchymi ciastami. Sekret idealnej bitej śmietany tkwi w odpowiednich proporcjach oraz ubiciu do średnich szczytów – dzięki temu jest stabilna, a jednocześnie jedwabista i puszysta. Jej smak można z łatwością personalizować, dodając wanilię, migdały czy ulubione owoce sezonowe. To świetny sposób, aby wznieść każdy deser na wyższy poziom elegancji i smaku, bez potrzeby skomplikowanych technik cukierniczych.

Krem do tortu

Krem do tortu przepis

Składniki

  • 2 szklanki (ok. 480 ml) zimnej śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki (5 łyżek stołowych; 40 g) cukru pudru lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
  • 2 szklanki (280–300 g) świeżych mieszanych owoców
  • opcjonalnie: lekkie oprószenie cukrem pudrem i/lub dodanie świeżych kwiatów do dekoracji lub fragmenty czekolady

Krem do tortu przygotowanie

Używając miksera ręcznego lub miksera planetarnego z końcówką do ubijania, ubij śmietanę kremówkę, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz migdałowy (jeśli używasz) na średnio–wysokich obrotach, aż do uzyskania średnio sztywnych wierzchołków — trwa to zwykle około 3–4 minut.
Średnie szczyty oznaczają konsystencję pomiędzy miękkimi a twardymi — idealną do dekorowania ciast, ponieważ zachowuje kształt, a jednocześnie jest kremowa i delikatna.

Wskazówki

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem:
    Bita śmietana może być przygotowana 1 dzień wcześniej — przykryj i przechowuj w lodówce. Jeśli po schłodzeniu jest zbyt gęsta, ubij dodatkowo 1 łyżką śmietanki kremówki, aby ją zmiękczyć.
  2. Sprzęt:
    Możesz użyć: miski szklanej, trzepaczki, miksera ręcznego lub planetarnego, kratki do studzenia, stolika obrotowego do dekoracji, szpatuły do kremu, oraz torby do przenoszenia.
  3. Nabiał:
    Do najlepszego smaku i struktury rekomenduję pełne mleko oraz kwaśną śmietanę. Jogurt grecki o pełnej zawartości tłuszczu też się sprawdzi, choć smak może być inny. Unikaj mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

author-avatar

About Paulina Raw Cocoa

Foodie ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *