Blog
Przepis na pierniczki giganty z czekoladą
Przepis na pierniczki – jak je zrobić?
Istnieją takie chwile, kiedy mały deser potrafi dać ogromną porcję przyjemności — szczególnie wtedy, gdy jest jeszcze ciepły, miękki w środku i pełen rozpływającej się czekolady. Jeśli marzysz o czymś naprawdę dekadenckim, ale nie chcesz spędzać w kuchni całego popołudnia ani piec całej blachy ciasteczek, ten przepis został stworzony właśnie dla Ciebie.
To duet potężnych New York Style Cookies — grube, pachnące, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Wypełnione białą czekoladą i kawałkami krówki, z dodatkiem imbiru, cynamonu oraz szczypty gałki muszkatołowej, zachwycają korzenną nutą, która sprawia, że trudno poprzestać na jednym kęsie. A jednak… cały przepis został zaplanowany tak, aby powstały tylko dwa ogromne, luksusowe ciastka — idealne na romantyczny wieczór, nagłą zachciankę, słodką randkę z samym sobą albo jako deser, który zjesz jeszcze prosto z blaszki.
Najlepsze jest to, że nie wymaga wysiłku — kilka składników, chwila mieszania, krótkie schłodzenie ciasta i dosłownie 12–14 minut pieczenia dzieli Cię od prawdziwej cookie’owej perfekcji. Jeśli kochasz miękki środek i ciągnącą czekoladę, ten przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych.

Przepis na pierniczki
Składniki
- 35 g niesolonego masła
- 45 g ciemnego miękkiego cukru trzcinowego lub erytrytolu
- 1 żółtko jajka
- 0,25 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 75 g mąki pszennej uniwersalnej
- 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
- 60 g białych groszków czekoladowych/czekolady Cocoa
- 40 g kawałków krówki (opcjonalnie)

Przepis na pierniczki – wykonanie
- Wyłóż niewielką blaszkę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Wymieszaj razem masło z cukrem.
- Dodaj żółtko oraz wanilię i połącz składniki.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól — i wymieszaj ponownie.
- Dodaj białe groszki czekoladowe oraz kawałki krówki i wymieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części — każda powinna ważyć około 125 g – jeśli wolisz mniejsze ciasteczka, podziel je na mniejsze części.
- Umieść na blaszce i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C / 180°C z termoobiegiem.
- Piecz przez 12–14 minut.
Przepis na pierniczki – uwagi
- Możesz również nadziać ciasteczka zamrożonym nadzieniem, np. krem czekoladowym Cocoa, aby uzyskać płynny środek.
- Schłodzenie ciasta jest ważne — dzięki temu ciasteczka zyskują odpowiednią strukturę.
- Możesz użyć dowolnej mieszanki groszków czekoladowych – wybierz ulubioną czekoladę Cocoa.

Produkty użyte w przepisie:

