Sernik z wiaderka – jak go zrobić?
Jeśli istnieje deser, który potrafi zatrzymać czas i sprawić, że cała uwaga skupia się na jednym kęsie – to zdecydowanie klasyczny, kremowy sernik nowojorski. Jedwabiście gładki, bogaty, lekko waniliowy, z idealnie wypieczoną i delikatnie rumianą powierzchnią. Taki, który nie wymaga ani polewy, ani wyszukanych dodatków, bo sam w sobie jest absolutną gwiazdą stołu.
Ten sernik to kwintesencja prostoty połączonej z mistrzowską techniką. Niezmiennie zachwyca na rodzinnych uroczystościach, przyjęciach czy wieczornych spotkaniach przy kawie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając uczucie czystej przyjemności i… ochotę na kolejny kawałek.
Przygotowanie idealnie kremowego sernika może wydawać się sztuką, ale dzięki kilku sprawdzonym trikom — jak pieczenie w kąpieli wodnej czy odpowiednie studzenie — zawsze wychodzi perfekcyjny, bez pęknięć i bez zakalca. A ponieważ składa się z prostych, dostępnych składników, łatwo możesz stworzyć wypiek rodem z najlepszych nowojorskich cukierni w swojej własnej kuchni.
Jeśli więc marzysz o serniku, który z każdą chwilą robi coraz większe wrażenie — zapraszam do przepisu! Pokażę Ci dokładnie, jak go przygotować, aby uzyskać tę idealną, kremową konsystencję, równy wierzch i smak, który podbije serca wszystkich gości.

Sernik z wiaderka przepis
Składniki
Na spód:
- 2 szklanki (198 g) pokruszonych herbatników typu graham
- 1/3 szklanki (67 g) cukru lub erytrytolu
- 7 łyżek (99 g) roztopionego masła
Na kremowy sernik:
- 1 kg serka twarogowego w wiaderku
- 1 i 1/2 szklanki (300 g) drobnego cukru lub erytrytolu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 3 duże żółtka jaj, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki (113 ml) śmietanki 30% w temperaturze pokojowej (można dodać dodatkowe 60 ml dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji)
Sernik z wiaderka instrukcje
Na spód:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Delikatnie spryskaj formę sprężynową o średnicy 23 cm sprayem do pieczenia.
- Owiń dokładnie dno i boki formy kilkoma warstwami grubej folii aluminiowej — zapobiegnie to dostaniu się wody podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
- W misce połącz pokruszone herbatniki, cukier i roztopione masło, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Mocno wciśnij ją w dno formy.
- Podpiecz spód przez 8 minut. Wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia, przygotowując masę serową.
Na kremową masę serową:
- W misie robota kuchennego, blenderze lub dużej misce (używając miksera) ubijaj ser na gładką i jednolitą konsystencję, zeskrobując masę ze ścianek, jeśli trzeba.
- Dodaj cukier oraz wanilię i ponownie zmiksuj, aż masa będzie jednolita. Następnie, dodawaj jajka i żółtka po jednym, każdorazowo dobrze miksując.
- Wlej śmietankę i krótko połącz ją z masą, tylko do dokładnego wymieszania.
- Przełóż masę do przygotowanego spodu i wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką.
- Wstaw formę z sernikiem do głębokiej blachy i wlej do niej gorącą wodę — ok. 5 cm wysokości. To kąpiel wodna, która pomaga uniknąć pęknięć.
- Piecz w 175°C przez 1 godzinę i 10 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik na 45 minut w zamkniętym piekarniku — powinien delikatnie „drżeć” przy poruszaniu.
- Wyjmij sernik i ostrożnie obkrój brzegi ostrym nożem. Odstaw na kratkę do wystudzenia. Po ostygnięciu przykryj luźno folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 8 godzin.
- Sernik można przechowywać szczelnie przykryty w lodówce do 5 dni.

Produkty użyte w przepisie:
