Blog

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa – jak ją zrobić w domu?

Jesień to czas, w którym królują aromaty dyni, cynamonu i imbiru. Nic więc dziwnego, że klasyczna tarta dyniowa staje się ulubionym deserem tego sezonu – kremowa, pachnąca przyprawami i otulona kruchym spodem. To wypiek, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem, doskonale sprawdzając się na rodzinnych spotkaniach, świątecznym stole czy jako słodki akcent do popołudniowej kawy. Jeśli szukasz przepisu, który połączy jesienny klimat z delikatną elegancją – ta tarta dyniowa będzie strzałem w dziesiątkę.

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa przepis

Spód:

  • ½ szklanki (70 g) obranych orzechów laskowych
  • ½ szklanki (55 g) cukru pudru lub erytrytolu
  • 1 szklanka (140 g) mąki pszennej uniwersalnej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 9 łyżek (128 g) masła niesolonego, bardzo zimnego, pokrojonego w małe kawałki
  • 1 duże żółtko jajka

Nadzienie

  • 1 szklanka (240 g) puree z dyni z puszki, niesłodzone lub zrób samodzielnie
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 duże żółtko, w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki (100 g) erytrytolu
  • 1 łyżka (14 g) masła niesolonego, roztopionego i ostudzonego
  • ¾ szklanki (178 g) śmietanki kremówki
  • ⅛ szklanki (38 g) kwaśnej śmietany
  • ¾ łyżeczki cynamonu mielonego
  • ¾ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta goździków mielonych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1½ łyżeczki ciemnego rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

Spód:

  1. Umieść orzechy laskowe i cukier puder w robocie kuchennym. Miksuj, aż orzechy będą drobno zmielone i połączone z cukrem.
  2. Dodaj mąkę i sól, ponownie krótko zmiksuj.
  3. Dodaj zimne masło i miksuj pulsacyjnie, aż całość będzie przypominać grubą kruszonkę – nie powinna się jeszcze zlepić w ciasto.
  4. Dodaj żółtko i miksuj pulsacyjnie tylko do momentu, aż masa zacznie tworzyć większe grudki. Nie doprowadzaj do pełnego połączenia w zwartą kulę. Jeśli ciasto skleja się po ściśnięciu kawałka w dłoni – jest gotowe.
  5. Posmaruj masłem okrągłą formę do tarty o średnicy 23 cm z wyjmowanym dnem.
  6. Delikatnie wciśnij ciasto w spód i boki formy. Część ciasta może pozostać niewykorzystana.
  7. Włóż spód do zamrażarki na 30 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  9. Posmaruj błyszczącą stronę folii masłem i przykryj nią ciasto.
  10. Umieść formę na blasze i piecz przez około 25 minut, aż spód będzie suchy i lekko złotobrązowy. Jeśli spód się uniesie, dociśnij go łyżką.
  11. Odstaw do przestudzenia na kratce.

Nadzienie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową i ustaw na niej formę z upieczonym spodem.
  3. Wszystkie składniki nadzienia umieść w robocie kuchennym i miksuj około 2 minut, od czasu do czasu zeskrobując boki, aż masa będzie gładka i jednolita.
  4. Uderz lekko miską robota o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przelej nadzienie do formy (jeśli zostanie część masy, można wykorzystać ją do małych tartaletek).
  5. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze 20–25 minut, aż środek się zetnie – przy poruszeniu formą powinien lekko drżeć.
  6. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce do temperatury pokojowej.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

About The Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *