Blog

Wegański krem orzechowy do tortu? Zrób go sam!

Wśród wielu osób wciąż pokutuje przekonanie, że wegańska kuchnia nie może być smaczna. Zwłaszcza roślinne słodycze nie cieszą się dobrą opinią. Jednak bez masła, jajek, mleka i innych produktów odzwierzęcych również można przygotować domowe słodkości. W poniższym artykule dowiesz się, jak wykonać wegański krem do tortu o smaku orzechowym, który uświetni wiele uroczystości.

Przepisy na wegański orzechowy krem

Pierwszym krokiem jest wybranie orzechów ? można użyć ziemnych, włoskich, nerkowców… Aby uzyskać intensywny, ale słodki smak orzechowy, najlepiej zastosować orzechy laskowe i koniecznie podprażyć je w piekarniku. Dzięki temu nabiorą mocnego aromatu, podobnego do popularnych kremów do smarowania.

Do najbliższego tradycyjnej wersji kremu potrzeba tylko pięciu składników. Podprażone i zmielone na drobno w blenderze orzechy zmiksuj z kostką margaryny, szklanką cukru pudru oraz ok. pół szklanki wody z łyżką cytryny. Potrzeba  tu około 500 gram orzechów laskowych ? może być ich trochę mniej, ale wtedy smak będzie łagodniejszy.

Jeżeli nie chcesz stosować margaryny, możesz przygotować zdrowszą wersję kremu na bazie kaszy jaglanej (jej smak nie będzie wyczuwalny). Szklankę kaszy ugotowaną na miękko ze szczyptą soli i cukru ostudź i zmiksuj w blenderze, dodając 1/3 szklanki mleka roślinnego, 2-3 łyżki masła orzechowego, 6 łyżek cukru pudru, garść wybranych orzechów, 5 łyżek kakao i 4 łyżki alkoholu lub mocnej kawy. Proporcje cukru, kakao i orzechów możesz zmieniać w zależności od własnego smaku.

Najprostszy sposób na wegański orzechowy krem do tortu

Jeżeli czas Cię goni i nie masz możliwości łuskania, prażenia i mielenia orzechów, możesz wykonać wegański krem do tortu jeszcze prostszą metodą. Wystarczy że nasz gotowy wegański krem z orzechów  połączysz w mikserze z margaryną i ewentualnie szczyptą cukru pudru ? proporcje zależą od Twojego gustu.

Samodzielne przygotowanie kremu do tortu nie jest trudne i sprawia o wiele więcej satysfakcji niż po prostu kupienie go w sklepie (nie wspominając o tym, że wciąż ciężko znaleźć wegańskie słodycze). Orzechowy krem będzie świetnym dodatkiem do wszystkich wegańskich tortów i ciast.

Gotowy na raj dla podniebienia?!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *