Tarta cytrynowa z bezą – jak ją zrobić w domu?
Tarta cytrynowa z bezą to słodka, kwaśna i chrupiąca deserowa przekąska. Składa się z kilku warstw:
- Spodu tarty – zazwyczaj wykonanego z kruchego ciasta lub ciasteczek.
- Nadzienia cytrynowego – jest to zazwyczaj krem cytrynowy, który może być słodki i kwaśny jednocześnie, przygotowany z soku i skórki cytrynowej, jajek, cukru i czasem masła.
- Bezy – pianka z białek jajek i cukru, która jest często ułożona na wierzchu tarty. Beza może być lekko spalona, co nadaje dodatkowego chrupkości i smaku.
W rezultacie tarta cytrynowa z bezą to kombinacja kwaśnej cytrynowej słodyczy z delikatną, ale chrupiącą pianką z białek jajek. Jest to popularny deser, szczególnie w kuchniach francuskiej i amerykańskiej.
Tarta cytrynowa z bezą przepis
Spód ciasta
- 180 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki cukru pudru erytrytol
- mała szczypta soli
- 100 g zimnego masła, może być kakaowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Krem
- 125 ml soku z cytryny (ok. 2 cytryny)
- 60 ml soku z pomarańczy
- 125 ml wody
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g erytrytolu
- 100 g masła, może być kakaowe
- 1 jajko
- 3 żółtka
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru lub erytrytolu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
INSTRUKCJE
Spód
Formę na tartę o średnicy ok. 25 cm wysmarować grubą warstwą masła. Mąkę połączyć z erytrytolem i solą, dodać małe pokrojone kawałki masła i zmiksować mikserem do powstania drobnych okruszków ciasta. Następnie dodaj żółtko i wodę, dalej miksuj, aż osiągniesz jednolite i gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż ciastem formę, przytnijć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika gór i dół bez termoobiegu – do 190 stopni. Spód i boki ciasta okryj folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę lub specjalnie obciążniki do tart. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij obciążenie oraz folię i piec jeszcze przez około 12–13 minut, aż spód będzie miał złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krem
Wyciśnij sok z cytryny oraz pomarańczy, przecedzić przez sitko, aby nie był gładki i bez pestek. Wlej do rondelka, dodaj wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, erytrytol Wymieszaj i zagotuj – masa powinna zgęstnieć. Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło. Mieszaj aż się roztopi i połączy z masą.Dodaj jajko i żółtka i energicznie wymieszaj – masa powinna być już gęsta, a jeśli nie jest, możesz ją podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszająca, by zgęstniała. Na powierzchni masy położ kawałek folii spożywczej – nie wyschnie i nie zrobi się kozuch.
Beza
Piekarnik nagrzej do 180 stopni – góra i dół – bez termoobiegu. Białka wlej do miski i ubij mikserem na pianę. Następnie dodawej po łyżce erytrytol cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 – 3 minuty po dodaniu całego słodzika, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie, który ostygł, wyłoż krem i wyrównaj, a następnie wyłóż pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Jeśli lubisz chrupiącą bezę można na koniec pieczenia ustawić 60 stopni z termoobiegiem na ok. 15 minut.
Produkty użyte w przepisie: