Blog

Sernik z palonym masłem

Sernik z palonym masłem

Sernik z palonym masłem – jak go zrobić w domu?

Sernik z palonym masłem to wyjątkowy rodzaj sernika, w którym masło jest wcześniej palone, co nadaje deserowi głębszy i bardziej orzechowy smak.

Sernik z palonym masłem

Sernik z palonym masłem przepis

Składniki:

Spód:
  • 70 g masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki erytrytolu
  • Szczypta soli
Masa serowa:
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 500 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Krok 1:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, słodzik i sól. Smażymy krótko, aż bułka się zarumieni. Przekładamy mieszankę do formy o średnicy 22 cm, dociskamy dokładnie do dna i brzegów i wstawiamy do lodówki.

Krok 2:

W rondelku podgrzewamy masło. Gdy zacznie się pienić, mieszamy i smażymy do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3:

W misce łączymy słodzik z przestudzonym masłem i miksujemy przez chwilę.

Krok 4:

Dodajemy serek i jajka, mieszamy na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Wskazówka: Sernik można również przygotować z użyciem zwykłego twarogu, najlepiej śmietankowego. Twaróg można zmielić w maszynce do mięsa lub zblendować, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *