Blog

Sernik z dyni na zimno

Sernik z dyni

Sernik z dyni na zimno – jak upiec go w domu?

Sernik z dyni, znany również jako dyniowy placek serowy lub dyniówka, to deser lub ciasto serowe przygotowane z dodatkiem puree z dyni. Jest to jedna z odmian tradycyjnego sernika, w której głównym składnikiem jest dynia. Przypomina on w smaku i konsystencji klasyczny sernik, ale z dodatkowym aromatem i kremowym charakterem wprowadzonym przez dynię.

Podstawowe składniki sernika dyniowego to:

  1. Puree z dyni: Gotowana, zmiksowana dynia, która stanowi główny składnik i nadaje deserowi charakterystyczny smak i kolor.
  2. Ser twarogowy: Jest to główny składnik sernika, który nadaje mu konsystencję i kremowość.
  3. Jaja: Używane są do spulchniania masy oraz dodania struktury.
  4. Cukier: Dodawany do słodzenia masy.
  5. Przyprawy: Cynamon, gałka muszkatołowa i inne przyprawy mogą być używane, aby wzmocnić smak dyni i nadać deserowi głęboki aromat.
  6. Mąka: Czasem dodawana do masy, aby poprawić konsystencję lub strukturę.

Przygotowanie sernika dyniowego polega na połączeniu składników w odpowiednich proporcjach, następnie pieczeniu w piekarniku, aż masa stężeje. Gotowy sernik dyniowy może być podawany samodzielnie lub ozdobiony bitej śmietaną, orzechami lub polewą karmelową.

Sernik dyniowy cieszy się popularnością zwłaszcza w okresie jesieni i podczas świąt, kiedy dynie są w sezonie. Jest to smaczna i kreatywna alternatywa dla tradycyjnego sernika, która łączy w sobie smaki serowego wypieku z nutą dyniowego smaku.

Sernik z dyni

Sernik z dyni przepis

Masa serowa na tortownice 20cm:

  • 500 g sera mielonego (kubełkowego)
  • 300 g puree z dyni z przepisu: „Puree z dyni”
  • 2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżka żelatyny w proszku lub agar agar
  • 300 ml wrzątku

Spód

  • łyżka masła lub ok 80 g masła kakowego (gdy uzywasz zwykłych herbatników)
  • 10 ciasteczek (np. Oreo lub podobne) lub 20 herbatników

Przepis

Ciasteczka rozkruszyć w malakserze lub blenderem na piasek. Dodać przyprawy. Gorące roztopione masło dodać do rozkruszonych ciasteczek. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia i ugnieść na dnie, np. szklanką o płaskim dnie. Wstawić do lodówki.

Galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny lub agar agar zalej wrzątkiem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstaw na 10-15 minut do schłodzenia.

Puree z dyni, masę serową, cukier puder oraz śmietankę umieść w dużej misce. Miksuj przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo bardzo powoli wlewaj schłodzoną galaretkę. Miksuj całość na gładki jednolity krem. Masę wylej na spód z ciasteczek. Rób to bardzo powoli z małej odległości, by ciasteczka nie wypłynęły na wierzch i nie wymieszały się z serem. Możesz pierwszą warstwę wylać przy pomocy łyżki.

Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia masy – minimum na 2 godziny, by stężeć.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol 350g
masło kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *