Sernik z dyni na zimno – jak upiec go w domu?
Sernik z dyni, znany również jako dyniowy placek serowy lub dyniówka, to deser lub ciasto serowe przygotowane z dodatkiem puree z dyni. Jest to jedna z odmian tradycyjnego sernika, w której głównym składnikiem jest dynia. Przypomina on w smaku i konsystencji klasyczny sernik, ale z dodatkowym aromatem i kremowym charakterem wprowadzonym przez dynię.
Podstawowe składniki sernika dyniowego to:
- Puree z dyni: Gotowana, zmiksowana dynia, która stanowi główny składnik i nadaje deserowi charakterystyczny smak i kolor.
- Ser twarogowy: Jest to główny składnik sernika, który nadaje mu konsystencję i kremowość.
- Jaja: Używane są do spulchniania masy oraz dodania struktury.
- Cukier: Dodawany do słodzenia masy.
- Przyprawy: Cynamon, gałka muszkatołowa i inne przyprawy mogą być używane, aby wzmocnić smak dyni i nadać deserowi głęboki aromat.
- Mąka: Czasem dodawana do masy, aby poprawić konsystencję lub strukturę.
Przygotowanie sernika dyniowego polega na połączeniu składników w odpowiednich proporcjach, następnie pieczeniu w piekarniku, aż masa stężeje. Gotowy sernik dyniowy może być podawany samodzielnie lub ozdobiony bitej śmietaną, orzechami lub polewą karmelową.
Sernik dyniowy cieszy się popularnością zwłaszcza w okresie jesieni i podczas świąt, kiedy dynie są w sezonie. Jest to smaczna i kreatywna alternatywa dla tradycyjnego sernika, która łączy w sobie smaki serowego wypieku z nutą dyniowego smaku.
Sernik z dyni przepis
Masa serowa na tortownice 20cm:
- 500 g sera mielonego (kubełkowego)
- 300 g puree z dyni z przepisu: „Puree z dyni”
- 2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu
- 5 łyżek śmietanki 30 %
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka żelatyny w proszku lub agar agar
- 300 ml wrzątku
Spód
- łyżka masła lub ok 80 g masła kakowego (gdy uzywasz zwykłych herbatników)
- 10 ciasteczek (np. Oreo lub podobne) lub 20 herbatników
Przepis
Ciasteczka rozkruszyć w malakserze lub blenderem na piasek. Dodać przyprawy. Gorące roztopione masło dodać do rozkruszonych ciasteczek. Powstałą masę wyłożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia i ugnieść na dnie, np. szklanką o płaskim dnie. Wstawić do lodówki.
Galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny lub agar agar zalej wrzątkiem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstaw na 10-15 minut do schłodzenia.
Puree z dyni, masę serową, cukier puder oraz śmietankę umieść w dużej misce. Miksuj przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo bardzo powoli wlewaj schłodzoną galaretkę. Miksuj całość na gładki jednolity krem. Masę wylej na spód z ciasteczek. Rób to bardzo powoli z małej odległości, by ciasteczka nie wypłynęły na wierzch i nie wymieszały się z serem. Możesz pierwszą warstwę wylać przy pomocy łyżki.
Wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia masy – minimum na 2 godziny, by stężeć.
Produkty użyte w przepisie: