Sernik pistacjowy – jak go prosto zrobić w domu?
Sernik pistacjowy przepis
Na ciasto:
- 200 g ciastek waflowych waniliowych
- 50 g bardzo drobno zmielonych pistacji
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 70 g roztopionego masła kakaowego
Na nadzienie: - 450 g pełnotłustego serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 133 g erytrytolu
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 22 g mąki uniwersalnej
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 160 g kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
- 170 g masła kakaowego
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu z pistacji opcjonalnie
Opcjonalnie do polewania i dekoracji - 1 szklanka / 240 g kwaśnej śmietany
- 50 g erytrytolu
- szczypta drobnej soli morskiej
- posiekane pistacje oraz truskawki do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posmaruj masłem formę do sernika z wyjmowanym dnem. W razie potrzeby wyłóż spód kawałkiem papieru pergaminowego – jeśli używasz pergaminu, nie musisz robić pionowych boków ciasta. Jeśli używasz całych pistacji, zmiksuj je w robocie kuchennym, aż będą bardzo drobno zmielone. Dodaj ciasteczka, słodzik i sól i pulsuj, aż uzyskasz bardzo drobne okruchy. Dodaj roztopione masło i pulsuj, aż masa będzie równomiernie zwilżona. Przełóż masę do formy i mocno ugnieć, aby powstał spód. Jeśli pieczesz bez pergaminu, stwórz z mieszaniny również pionowe boki ciasta. Piecz spód przez 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W misie robota kuchennego lub miksera ubijaj ser śmietankowy o temperaturze pokojowej ze słodzikiem, aż będzie gładki. Dodaj sól i mąkę i ponownie zmiksować. Dodawaj jajka, po dwa na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu i w razie potrzeby zdrapując boki miski, aby mieć pewność, że wszystkie składniki zostały równomiernie połączone. Dodaj kwaśną śmietanę, masło i ekstrakt pistacjowy i pulsuj, aż uzyska jednolity kolor i nie pozostaną białe smugi (pamiętaj, aby ponownie zeskrobać miskę!). Jeśli chcesz, dodaj dwie krople zielonego barwnika spożywczego.
Wlać ciasto na ostudzony spód i włóż do nagrzanego piekarnika.
Wersja z polewa: Podczas gdy sernik się piecze, wymieszaj śmietanę z erytrytolem, aż masa będzie gładka. Idealnie ta mieszanina powinna być gładka i lejąca, ale nie płynna; jeśli zrobi się za ciepła i rzadka, włóż go do lodówki, aż będzie potrzebny.
Po około 50-60 minutach, gdy brzegi sernika są napęczniałe, a środek sernika stwardniały, ale nadal lekko drgający, wyjmij sernik z piekarnika. Pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, aż napęczniałe brzegi nieco opadną, po czym wylewamy masę śmietanową na wierzch sernika.
Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 5 do 8 minut, aż polewa się zetnie, a następnie wyjmij na metalową kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia do temperatury pokojowej. Lekko przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp brzegi posiekanymi pistacjami i truskawkami.
Produkty użyte w przepisie: