Blog

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy – jak go prosto zrobić w domu?

Sernik pistacjowy kawałek

Sernik pistacjowy przepis

Na ciasto:

  • 200 g ciastek waflowych waniliowych
  • 50 g bardzo drobno zmielonych pistacji
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • 70 g roztopionego masła kakaowego

    Na nadzienie:
  • 450 g pełnotłustego serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 133 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 22 g mąki uniwersalnej
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 160 g kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej
  • 170 g masła kakaowego
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z pistacji opcjonalnie

    Opcjonalnie do polewania i dekoracji
  • 1 szklanka / 240 g kwaśnej śmietany
  • 50 g erytrytolu
  • szczypta drobnej soli morskiej
  • posiekane pistacje oraz truskawki do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posmaruj masłem formę do sernika z wyjmowanym dnem. W razie potrzeby wyłóż spód kawałkiem papieru pergaminowego – jeśli używasz pergaminu, nie musisz robić pionowych boków ciasta. Jeśli używasz całych pistacji, zmiksuj je w robocie kuchennym, aż będą bardzo drobno zmielone. Dodaj ciasteczka, słodzik i sól i pulsuj, aż uzyskasz bardzo drobne okruchy. Dodaj roztopione masło i pulsuj, aż masa będzie równomiernie zwilżona. Przełóż masę do formy i mocno ugnieć, aby powstał spód. Jeśli pieczesz bez pergaminu, stwórz z mieszaniny również pionowe boki ciasta. Piecz spód przez 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W misie robota kuchennego lub miksera ubijaj ser śmietankowy o temperaturze pokojowej ze słodzikiem, aż będzie gładki. Dodaj sól i mąkę i ponownie zmiksować. Dodawaj jajka, po dwa na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu i w razie potrzeby zdrapując boki miski, aby mieć pewność, że wszystkie składniki zostały równomiernie połączone. Dodaj kwaśną śmietanę, masło i ekstrakt pistacjowy i pulsuj, aż uzyska jednolity kolor i nie pozostaną białe smugi (pamiętaj, aby ponownie zeskrobać miskę!). Jeśli chcesz, dodaj dwie krople zielonego barwnika spożywczego.
Wlać ciasto na ostudzony spód i włóż do nagrzanego piekarnika.
Wersja z polewa: Podczas gdy sernik się piecze, wymieszaj śmietanę z erytrytolem, aż masa będzie gładka. Idealnie ta mieszanina powinna być gładka i lejąca, ale nie płynna; jeśli zrobi się za ciepła i rzadka, włóż go do lodówki, aż będzie potrzebny.
Po około 50-60 minutach, gdy brzegi sernika są napęczniałe, a środek sernika stwardniały, ale nadal lekko drgający, wyjmij sernik z piekarnika. Pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut, aż napęczniałe brzegi nieco opadną, po czym wylewamy masę śmietanową na wierzch sernika.
Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 5 do 8 minut, aż polewa się zetnie, a następnie wyjmij na metalową kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia do temperatury pokojowej. Lekko przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp brzegi posiekanymi pistacjami i truskawkami.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe
pistacje


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *