Przepis na lemoniady – poznaj nietypowe połączenia i propozycje!
Lemoniada to napój o smaku cytrusowym, przygotowywany z wody, soku z cytryny, cukru i ewentualnie innych składników. Jest to popularny napój orzeźwiający, szczególnie w okresie letnim. Tradycyjna lemoniada jest zazwyczaj przygotowywana przez wymieszanie soku z cytryny, wody i cukru w odpowiednich proporcjach. Często dodaje się również kostki lodu, co pomaga utrzymać napój schłodzonym i dodaje mu świeżości. Lemoniada jest ceniona ze względu na orzeźwiający smak, a także na fakt, że cytrusy są bogate w witaminę C. Napój ten może być przygotowywany w różnych wariantach, np. z dodatkiem mięty, limonki, truskawek czy innych owoców, w zależności od preferencji smakowych.
Przepis na lemoniady – przepisy
Lemoniada malinowa z kakaowym twistem
Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)
- woda
- garść malin
- cukier lub erytrytol
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
- dodatkowo: cytryna, liście mięty
Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników. Przetestuj ulubioną wersję: możesz lekko rozgnieść maliny, dodać więcej soku z cytryny lub rozkruszyć bardziej ziarna (jeśli nie chcesz, aby pływały w lemoniadzie, możesz je wsypać do zaparzacza do herbaty i wyjąć przed podaniem).
Lemoniada ogórkowa z bazylią
Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)
- woda
- świeży zielony ogórek
- cukier lub erytrytol
- bazylia
- dodatkowo: cytryna/limonka, liście mięty
Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników. W zależności jakie naczynie wybierzesz, pokrój różnie ogórki – w dzbanku pięknie prezentują się długie paski, które uzyskasz używają obieraczki do warzyw.
Lemoniada ananas + mango
Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)
- woda
- świeży ananas (z puszki się nie nadaje)
- dodatkowo: kilka kostek mango (może być mrożone)
- dodatkowo: cytryna/limonka, liście mięty, cukier lub erytrytol
Jeśli masz mango (składnik nieobowiązkowy), możesz go zmiksować z większą ilością wody – zależny nam na konsystencji lekkiego soku, a nie smoothie. Pokrój ananasa w nieduże kostki, a cały sok powstały przy krojeniu dodaj do wcześniej bazy z mango lub wody. Przetestuj ulubioną wersję: możesz dodać sok z połowy/całej cytryny (jeśli lubisz bardziej kwaśną i orzeźwiającą wersję) lub rozgnieść lekko ananasa, aby oddał więcej esencji. W upalne dni polecamy dodatek mięty. Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników.
Produkty użyte w przepisach: