Blog

Przepis na lemoniady – 3 nietypowe połączenia

Przepis na lemoniady

Przepis na lemoniady – poznaj nietypowe połączenia i propozycje!

Lemoniada to napój o smaku cytrusowym, przygotowywany z wody, soku z cytryny, cukru i ewentualnie innych składników. Jest to popularny napój orzeźwiający, szczególnie w okresie letnim. Tradycyjna lemoniada jest zazwyczaj przygotowywana przez wymieszanie soku z cytryny, wody i cukru w odpowiednich proporcjach. Często dodaje się również kostki lodu, co pomaga utrzymać napój schłodzonym i dodaje mu świeżości. Lemoniada jest ceniona ze względu na orzeźwiający smak, a także na fakt, że cytrusy są bogate w witaminę C. Napój ten może być przygotowywany w różnych wariantach, np. z dodatkiem mięty, limonki, truskawek czy innych owoców, w zależności od preferencji smakowych.

Przepis na lemoniady – przepisy

Przepis na lemoniady

Lemoniada malinowa z kakaowym twistem

Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)

Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników. Przetestuj ulubioną wersję: możesz lekko rozgnieść maliny, dodać więcej soku z cytryny lub rozkruszyć bardziej ziarna (jeśli nie chcesz, aby pływały w lemoniadzie, możesz je wsypać do zaparzacza do herbaty i wyjąć przed podaniem).

Lemoniada ogórkowa z bazylią

Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)

  • woda
  • świeży zielony ogórek
  • cukier lub erytrytol
  • bazylia
  • dodatkowo: cytryna/limonka, liście mięty

Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników. W zależności jakie naczynie wybierzesz, pokrój różnie ogórki – w dzbanku pięknie prezentują się długie paski, które uzyskasz używają obieraczki do warzyw.

Lemoniada ananas + mango

Składniki (proporcje są zmienne w zależności od preferencji i naczynia (dzbanek/szklanka)

  • woda
  • świeży ananas (z puszki się nie nadaje)
  • dodatkowo: kilka kostek mango (może być mrożone)
  • dodatkowo: cytryna/limonka, liście mięty, cukier lub erytrytol

Jeśli masz mango (składnik nieobowiązkowy), możesz go zmiksować z większą ilością wody – zależny nam na konsystencji lekkiego soku, a nie smoothie. Pokrój ananasa w nieduże kostki, a cały sok powstały przy krojeniu dodaj do wcześniej bazy z mango lub wody. Przetestuj ulubioną wersję: możesz dodać sok z połowy/całej cytryny (jeśli lubisz bardziej kwaśną i orzeźwiającą wersję) lub rozgnieść lekko ananasa, aby oddał więcej esencji. W upalne dni polecamy dodatek mięty. Połącz ze sobą składniki odpowiedni wcześniej, aby woda miała czas, aby przesiąknąć smakiem składników.

Produkty użyte w przepisach:

erytrytol

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *