Muffiny proteinowe z borówkami – jak je zrobić w domu?
Muffiny proteinowe z borówkami to doskonała opcja na zdrową, pełną energii przekąskę, która łączy w sobie smak i wartość odżywczą. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych słodkości, które wspierają Twoją aktywność fizyczną lub po prostu chcesz wprowadzić więcej białka do swojej diety, te muffiny z borówkami będą strzałem w dziesiątkę! Dzięki wysokobiałkowym składnikom, takim jak serek wiejski i skyr, te muffiny są nie tylko pyszne, ale również pomagają w regeneracji mięśni po treningu. Dodatkowo, borówki dodają im niepowtarzalnego smaku, a ich właściwości antyoksydacyjne wspierają zdrowie na co dzień. Przygotowanie ich jest proste i szybkie, a efekty z pewnością Cię zaskoczą. Zatem jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich zdrową wersją muffinek, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Muffiny proteinowe z borówkami
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego (wysokobiałkowy)
- 150 g skyru (może być waniliowy)
- 3 duże jajka
- 150 g mąki orkiszowej (1 szklanka)
- 200 g erytrytolu (1 szklanka – można dać mniej, np. 150 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g błonników owsianych (opcjonalnie)
- 50 ml oleju lub masła kakaowego
- 150 g owoców (borówki/truskawki/inne ulubione)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół lub 170°C – tryb termoobieg).
- Wyłóż formę do muffinek papilotkami lub posmaruj tłuszczem.
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę – serki, skyru i jajka.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz ewentualnie błonnik owsiany – wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wlej przygotowaną masę serową z jajkami oraz olejem i ponownie wymieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek, ok. 3 łyżek. Na wierzchu dorzuć owoce.
- Wstaw do piekarnika na 20-30 minut – do momentu, aż wbity patyczek nie będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do studzenia.
