Blog

Kostka czekoladowa

kostka czekoladowa

Kostka czekoladowa – jak ją prosto zrobić w domu?

Kostka czekoladowa to rodzaj ciasta, które zawiera dużą ilość czekolady, nadając mu intensywny smak i konsystencję. Jest to często wilgotne i gęste ciasto, które może zawierać również dodatki takie jak orzechy, bakalie, lub kawałki innych smakołyków. Często jest przyrządzane z ciemnej czekolady, co nadaje mu głęboki, bogaty smak. Może być podawane jako deser z bitą śmietaną, lodami lub samodzielnie.

kostka czekoladowa

Kostka czekoladowa przepis

  • Składniki:
  • 400 ml mleko kokosowe tłuste lub mleczko
  • 200 g czekolada min. 70%

Możesz dodać słodzik oraz wanilię.

Instrukcje:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym czasie przelej do miski mleko kokosowe. Dodaj roztopioną czekoladę.
Możesz podawać w pucharkach (ala mus czekoladowy) lub przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem.
Wstaw do lodówki min. na 3 godziny, a najlepiej na noc.

Możesz podawać z polewą czekoladową lub posypką z kakao. Konsystencja może różnić się w zależności od skład mleczka kokosowego (bardziej zbite lub luźniejsze w konsystencji)

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *