Kostka czekoladowa – jak ją prosto zrobić w domu?
Kostka czekoladowa to rodzaj ciasta, które zawiera dużą ilość czekolady, nadając mu intensywny smak i konsystencję. Jest to często wilgotne i gęste ciasto, które może zawierać również dodatki takie jak orzechy, bakalie, lub kawałki innych smakołyków. Często jest przyrządzane z ciemnej czekolady, co nadaje mu głęboki, bogaty smak. Może być podawane jako deser z bitą śmietaną, lodami lub samodzielnie.
Kostka czekoladowa przepis
- Składniki:
- 400 ml mleko kokosowe tłuste lub mleczko
- 200 g czekolada min. 70%
Możesz dodać słodzik oraz wanilię.
Instrukcje:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym czasie przelej do miski mleko kokosowe. Dodaj roztopioną czekoladę.
Możesz podawać w pucharkach (ala mus czekoladowy) lub przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem.
Wstaw do lodówki min. na 3 godziny, a najlepiej na noc.
Możesz podawać z polewą czekoladową lub posypką z kakao. Konsystencja może różnić się w zależności od skład mleczka kokosowego (bardziej zbite lub luźniejsze w konsystencji)
Produkty użyte w przepisie: