Keto tiramisu – jak je prosto zrobić w domu?
Keto tiramisu to wariacja klasycznego włoskiego deseru tiramisu, która jest dostosowana do diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna to plan żywieniowy, który skupia się na wysokim spożyciu tłuszczów, umiarkowanym spożyciu białek i niskim spożyciu węglowodanów. Tradycyjne tiramisu zawiera węglowodany w postaci cukru i biszkoptów, więc aby zrobić keto tiramisu, używa się alternatywnych składników niskowęglowodanowych. Na przykład, zamiast biszkoptów mogą być użyte cienkie warstwy ciasta z migdałów lub kokosa, a cukier może zostać zastąpiony słodzikiem keto, takim jak erytrytol czy stevia. Podobnie jak w tradycyjnym tiramisu, składniki keto tiramisu mogą obejmować kremowy ser mascarpone, kawę espresso, alkohol (często likier kawowy, taki jak Kahlua) oraz kakao do posypania na wierzchu. Wszystkie te składniki są zazwyczaj włączane w keto tiramisu, ale z uwzględnieniem ich odpowiedniego dostosowania do zasad diety ketogenicznej.
Keto tiramisu przepis
Warstwa ciasta
- 2 szklanki mąki migdałowej bardzo drobnej, blanszowanej
- 1 szklanka erytrytolu
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki roztopionego masła kakaowego
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Syrop kawowy
- 1/2 filiżanki espresso lub mocno parzonej kawy
- 2 łyżki ciemnego rumu lub brandy (opcjonalnie)
Nadzienie Mascarpone
- 450g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka gęstej śmietanki do ubijania
- 2/3 szklanki erytrytolu w proszku
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Garnirunek
- 2 łyżki kakao w proszku
INSTRUKCJE
Zrób warstwę ciasta
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę o wymiarach 23×33 cm papierem pergaminowym. W dużej misce połącz jajka, masło, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera elektrycznego. Dodać mąkę migdałową, słodzik, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj, aż ciasto będzie wyglądało na gładkie. Przenieś mieszaninę na przygotowaną formę. Wygładź wierzch za pomocą gumowej szpatułki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie gotowy i twardy w dotyku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie tiramisu – dodaj wszystkie składniki do dużej miski i miksuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż masa będzie gładka i kremowa. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
W małej misce połącz kawę i rum. Ciasto przekrawamy na pół, tworząc dwa równe prostokąty. Ułożyć warstwowo na półmisku. Posmaruj połową mieszanki kawowej i połóż połowę nadzienia mascarpone. Nałóż drugą warstwę i rozłóż resztę nadzienia. Posyp kakao w proszku za pomocą drobnego sitka. Przed podaniem przechowywać w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Produkty użyte w przepisie: