Keto pascha – jak ją prosto zrobić w domu?
Pascha to potrawa tradycyjnie spożywana podczas świąt wielkanocnych. Jest to rodzaj sernika zrobionego z sera twarogowego, jajek, masła i innych składników. Keto pascha jest wersją paschy dostosowaną do diety ketogenicznej, co oznacza, że może zawierać składniki niskowęglowodanowe i zastępcze słodziki, aby zmniejszyć zawartość węglowodanów. Może różnić się od tradycyjnej paschy poprzez zastosowanie alternatywnych składników, takich jak ser kozi lub kokosowy, oraz słodzików niskowęglowodanowych zamiast cukru.
Keto pascha przepis
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 200 g śmietany 30% lub więcej
- 40 g skórki pomarańczowej (najlepiej bez cukru)
- 80 g masła kakaowego
- 60 g erytrytolu
- 20 g pistacji
- 20 g orzechyów pecan
- 20 g orzechów brazylijskich
- 20g migdałów blanszowanych
Instrukcje:
Namocz orzechy i skórkę we wrzątku (lub jeśli wolisz w 2 łyżkach rumu). Jajka rozbełtać ze 150 g śmietany. Mleczko zagotować w garnku na wolnym ogniu, wlać do niego masę jajeczną ze śmietaną. Całość doprowadzić do wrzenia – jajka mają się ściąć i oddzieli się “serwatka”. Wyłóż durszlak serwetką, wlej do niego powstają masę. Odstawić na kilka godzin – masa powinna solidnie się odsączyć.
Masło kakaowe utrzeć ze słodzikiem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy z durszlaka, ucierać do wyczerpania masy. Na koniec dodać pozostałą ilość śmietany. Następnie dodaj wszystkie namoczone dodatki. Wymieszaj, przełóż do durszlaka wyłożonego ściereczką i wstaw do lodówki na min. 5h, a najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje na zimno.
Przechodząc do masy, należy rozpuścić czekoladę na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Następnie masło orzechowe należy ubić trzepaczką z masłem kakaowym, jednak oba składniki muszą być w temperaturze pokojowej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotową masę należy równomiernie rozłożyć na upieczonym spodzie. Następnie polewa się ją rozpuszczoną czekoladą, tworząc efektowne wzory na wierzchu masy. Aby uzyskać marmurkowy wzór, możesz użyć białej czekolady kokosowej keto Cocoa. Wierzch możesz posypać prażonymi migdałami lub kruszonką, którą możesz przygotować z resztek ciasta.
Produkty użyte w przepisie: