Blog

Keto makowiec

keto makowiec

Keto makowiec – jak prosto zrobić w domu? Sprawdź!

Makowiec to tradycyjne danie w kuchni polskiej, zwłaszcza popularne podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jest to rodzaj ciasta zawierającego nadzienie z maku. Keto makowiec to wersja tego dania, dostosowana do diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna to sposób żywienia, w którym ogranicza się spożycie węglowodanów, zwiększa spożycie tłuszczów i utrzymuje umiarkowane spożycie białka. W przypadku keto makowca, przepis zostałby zmodyfikowany, aby zawierał składniki zgodne z zasadami diety ketogenicznej, takie jak mąka migdałowa, erytrol (zamiennik cukru), masło czy jaja.

keto makowiec

Keto makowiec przepis

Składniki

Nadzienie makowe

  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1/3 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki roztopionego masła (może być kakaowe)
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Ciasto
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 uncja serka śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Instrukcje

Aby przygotować tłuste ciasto, włóż mozzarellę i ser śmietankowy do żaroodpornej miski. Wstaw do mikrofalówki na 60 sekund i wymieszaj do połączenia.

Wymieszaj jajko, mąkę migdałową, erytrytol, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto szybko zagniatamy ręcznie i formujemy w kulę. Wstaw do lodówki na 60 min.

W czasie gdy ciasto leży w lodówce, przygotuj nadzienie makowe. Wlej mleko migdałowe do małego rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.

Gdy mleko migdałowe podgrzewa się, zmiel mak na gruby proszek za pomocą młynka do przypraw lub kawy.

Przełóż zmielone ziarna maku do żaroodpornej miski, następnie zalej je gotowanym mlekiem migdałowym i zamieszaj. Pozwól odpocząć 15 minut.

Wymieszaj olej kokosowy, masło, erytrytol, cynamon, ekstrakt waniliowy i zmielone nasiona chia. Pozostaw w lodówce na 30 min.

Rozgrzej piekarnik do 190C.

Wyciągnij ciasto z lodówki i umieść je pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Rozwałkuj je na duży prostokąt i rób to szybko, bo po nagrzaniu będzie się lepić.

Usuń górny arkusz pergaminu, a następnie rozłóż na cieście mieszankę makową.

Używając dolnego pergaminu, zwiń ciasto w wałek, zawijając go na siebie. Jeśli ciasto będzie się lepić, możesz użyć małego noża, aby oddzielić je od pergaminu.

Roladę makową pozostawiamy na arkuszu pergaminu i przekładamy na blachę do pieczenia. Piec 20-25 min, aż ciasto będzie ładne i złociste.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut przed pokrojeniem.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *