Keto lody to lody przygotowywane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Keto lody są przygotowywane z innych składników, które mają niższą zawartość węglowodanów. Mogą być wykonane z mleka kokosowego, śmietanki, jajek, naturalnych słodzików bezkalorycznych (np. erytrolu) oraz dodatków smakowych, takich jak orzechy, owoce jagodowe czy kakao. Keto lody mają na celu zapewnienie przyjemności smakowej osobom stosującym dietę ketogeniczną, jednocześnie zachowując niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość tłuszczu.
Keto lody – przepis
SKŁADNIKI na 10 gałek:
400 g wegańskiej śmietany (Creamo)
100 g Cocoa VegeMylk Choco Drink
Instrukcja:
Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej śmietanę i Cocoa VegeMylk Choco Drink (bez mieszania), po czym włącz urządzenie w trybie soft lub hard. W maszynce proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut.
Jeżeli nie masz maszyny do lodów, w misce wymieszaj śmietanę z Cocoa VegeMylk Choco Drink, przełóż do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
Gotowe lody posyp posiekanymi pistacjami np. Cocoa i truskawkami w czekoladzie keto Cocoa.
Smacznego!
Produkty użyte w przepisie: