Keto krówki – jak je prosto zrobić w domu?
Keto krówki to wariant tradycyjnych krówek dostosowany do diety ketogenicznej. Dieta keto skupia się na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów i białek. W związku z tym keto krówki są zazwyczaj przygotowywane z niskowęglowodanowych składników, takich jak masło, śmietana, erytrytol lub stevia jako słodzik, oraz dodatków smakowych, które nie zawierają dużych ilości węglowodanów. Dzięki temu osoby stosujące dietę keto mogą cieszyć się słodyczami, nie naruszając swoich celów żywieniowych. Polecamy wypróbować różne smaki naszych keto czekolad jako bazę – możesz skorzystać z klasycznej ciemnej czekolady, kokosowej lub jagodowej. Możesz też przetestować czekolady keto z proteinami lub bardziej wytrawną keto czekoladę na koncentrację.

Keto krówki przepis
Składniki
- 8 łyżek masła kakaowego
- 1 szklanka kawałków czekolady 99% lub keto czekolady
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
INSTRUKCJE
Wyłóż małą formę do pieczenia chleba lub kwadratową formę folią spożywczą lub papierem pergaminowym. Zostaw trochę folii zwisającej po bokach, aby łatwiej było wyjąć krówkę z formy.
Masło pokroić na małe kawałki i umieścić w małym rondlu ustawionym na średnim ogniu. Dodać kawałki czekolady i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Można je także rozpuścić w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych odstępach, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka.
Wymieszaj erytrytol i mleko migdałowe, aż dobrze się połączą na gładką masę.
Wlać masę czekoladową do przygotowanej formy. Wygładź wierzch za pomocą gumowej szpatułki.
Przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę lub do momentu całkowitego stwardnienia czekoladowej krówki.
Krówkę pokroić na małe kawałki. Podawaj lub przechowuj resztki w lodówce do 4 tygodni.

Produkty użyte w przepisie:



