Blog

Keto karpatka

keto karpatka

Keto karpatka – jak zrobić w domu?

Karpatka to polskie ciasto, które składa się z warstw ciasta parzonego i kremu. Gdy mówimy o wersji keto karpatki, to chodzi o wariant przystosowany do diety ketogenicznej. W takim przypadku używa się składników niskowęglowodanowych, aby dostosować się do zasad diety keto.

keto karpatka

Keto karpatka przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 50g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 1 łyżka gumy guar
  • 80g oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki erytrytolu (ok. 3 łyżek)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Krem:

  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g masła kakaowego
  • opakowanie budyniu śmietankowego

Keto karpatka instrukcje:

  1. Zagotuj 250ml wody z olejem i 3 łyżkami erytrytolu. Po zmniejszeniu siły palnika, zacznij dodać małymi porcjami mieszankę mąki i gumy guar. Mieszają, aż powstanie elastyczne ciasto, które z łatwością odchodzi od ścianek. Odstaw do przestygnięcia na 5minut. Następnie miksuj ciasto i dodawaj jajka jedno po drugim. Dodaj proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Odstaw na ok. 15 minut.
  2. Następnie przełóż ciasto do 2 identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół). Piecz ok. 20 minut do momentu przyrumienienia wierzchu. Wyłącz piekarni i pozwól ciastu ostygnąć bez wyjmowania – bardzo ważne! Inaczej ciasto będzie mało “karpatkowe”.
  3. Mleczko kokosowe wymieszać z żółtkami i jajkiem. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlej do garnka i podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu. Pozostała część mleczka wymieszać starannie z mąką ziemniaczaną. Gdy masa w garnku stanie się gorąca, dolać część zawierającą mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać dalej, mieszając, aż mocno zgęstnieje, ale nie doprowadzić do zagotowania i ścięcia jajek. Zestaw do lekkiego przestudzenia, a następnie przykryj folią i schłodzić.
  4. Masło utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodawaj budyń, po łyżeczce. Następnie połączyć delikatnie obie masy na jednolity krem. Tak powstałym kremem przełożyć blaty ciasta. Możesz dodać owoców, np. malin. Wstawić do lodówki.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *