Blog

Keto gofry

keto gofry

Keto gofry – jak prosto zrobić w domu? Sprawdź!

Keto gofry są wersją gofrów dostosowaną do diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, który opiera się na spożywaniu niskiej ilości węglowodanów, umiarkowanej ilości białka i wysokiej zawartości tłuszczów zdrowych. Są one przygotowywane z zastosowaniem składników, które są zgodne z założeniami diety ketogenicznej. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, w przepisie na keto gofry często stosuje się mąkę migdałową, kokosową lub inny rodzaj mąki o niskiej zawartości węglowodanów. Jajka i tłuszcze, takie jak masło lub olej kokosowy, są również powszechnymi składnikami w tego typu przepisach.

Keto gofry są często serwowane z dodatkami zgodnymi z dietą ketogeniczną, takimi jak świeże jagody, bita śmietana bez dodatku cukru, masło orzechowe bez dodatku cukru lub syrop z erytrytolu (substytut cukru o niskiej zawartości węglowodanów). To pozwala cieszyć się smakiem gofrów, zachowując przy tym zgodność z zasadami diety ketogenicznej poprzez kontrolę zawartości węglowodanów.

keto gofry

Keto gofry prosty przepis

  • 3 porcje Cocoa Keto shake
  • 1-2 łyżeczki mąki lnianej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • woda

Roztrzepać jajko z 50 ml zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Następnie dodać 2-3 miarki Cocoa Keto Shake, a następnie dodać 1 łyżeczkę mąki lnianej. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj wody, jeśli zbyt rzadka – dodaj mąki. Konsystencja powinna być nieznacznie gęstsza niż na naleśniki. Piecz na maksymalnie nagrzanej gofrownicy ok. 10 min.

Do keto gofrów idealnie pasuje Keto krem czekoladowy czy Keto krem migdałowy.

Możesz wylewać do gofrownicy cieniutkie “gofry” i zrobić z nich tort gofrowy, jak na zdjęciu. Przełóż ulubioną bitą śmietaną lub serkiem mascarpone wymieszanym z erytrytolem.

  1. Rozgrzej piekarnik do 140C. Formę do ciasta wyłóż kawałkiem papieru pergaminowego.
  2. W małej misce dodaj mleko i czekoladę. Wstawić do mikrofalówki na 15 sekund i dobrze wymieszać.
  3. Do dużej miski dodaj serek śmietankowy, gęstą śmietankę, 10 g erytrytolu i mieszankę mleka z kroku 2. Miskę umieść w kąpieli wodnej – mieszaj dalej, aż masa stanie się gładka.
  4. Przesiej mąkę i proszek matcha do mieszanki i delikatnie wymieszaj, aż nie będzie widać mąki.
  5. W dużej misce ubijaj białka trzepaczką elektryczną, aż kolor stanie się biały. Dodać 1/3 erytrytolu. Kontynuuj ubijanie, aż piana się spieni i dodaj kolejną 1/3 erytrytolu. Ubij, a następnie dodaj pozostały erytrytol i ubijaj, aż powstanie średnio sztywna piana.
  6. Do ciasta dodać 1/3 białek; delikatnie wymieszać i połączyć szpatułką. Wlać wymieszane ciasto z powrotem do 2/3 białek i dobrze wymieszać.
    Ciasto przełożyć do tortownicy. Napełnij drugą dużą formę do pieczenia do połowy wodą. Włóż do niego tortownicę.
  7. Następnie włóż je do piekarnika na środkową półkę. Piecz 120 minut. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy i ostudź je na metalowej kratce.

Produkty użyte w przepisie:

keto shake
erytrytol
krem migdałowy keto
krem czekoladowy keto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *