Keto deser Milky Way – jak go szybko zrobić w domu?
Keto deser Milky Way to niskowęglowodanowa wersja popularnego batona Milky Way, dostosowana do diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, umiarkowaną ilością białka i bardzo niską zawartością węglowodanów. Keto deser Milky Way jest więc przygotowany w taki sposób, aby spełniać te kryteria dietetyczne.
Typowy przepis na keto deser Milky Way może zawierać następujące składniki:
- Baza (nougat):
- Masło migdałowe lub orzechowe
- Olej kokosowy
- Erytrytol
- Mąka migdałowa lub kokosowa
- Ekstrakt waniliowy
- Karmel:
- Śmietana kremówka
- Masło
- Słodzik erytrytol
- Ekstrakt waniliowy
- Czekoladowa polewa:
- Czekolada keto
- Olej kokosowy

Keto deser Milky Way przepis
Składniki
Wnętrze:
- 200 g serka twarogowego (np.philadelphia)
- 50 g masła kakaowego
- 30 g mąki migdałowej
- 30 g śmietanki tortowej
- 30 g erytrytolu cukier puder
- Ekstrakt waniliowego (2-4 krople)
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady 88% lub keto czekolady
- 15 g masla kakaowego
Karmel (opcjonalnie) - 1/2 szklanki śmietany kremówki (36% tłuszczu)
- 1/4 szklanki masła kakaowego
- 1/3 szklanki erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
W rondelku rozpusc masło, a dodaj erytrytol i śmietankę. Odstaw doi przestudzenia. Taką przestudzoną masę wymieszaj mikserem z resztą składników. Przełóż do naczynia (ok. 15x15cm) i ostudź.
Karmel (opjonalnie):
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę i masło na małym ogniu, aż masło się roztopi. Dodaj słodzik i mieszaj, aż całość zgęstnieje (około 10-15 minut). Dodaj ekstrakt waniliowy i odstaw do przestygnięcia. Wylej karmel na zamrożoną bazę i ponownie włóż do zamrażarki na 30 minut.
Polewa:
W rondelku rozpuść masło, a dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aby się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia. Wnętrze polej schłodzoną czekoladą, wstaw do lodowki min. 4 godz., a najlepiej na noc.

Produkty użyte w przepisie:


