Blog

Jak zrobić aksamitną polewę czekoladową do deserów?

Jak sprawić, aby smak Twoich deserów zachwycił pozostałych domowników i gości? Wystarczy, że po przygotowaniu babeczek, ciasteczek czy pralinek oblejesz je aksamitną polewą na bazie naturalnej czekolady. Jest ona nie tylko pyszna, ale i zdrowa! W porównaniu do tej klasycznej nie ma dodatku cukru i powstaje na bazie ekologicznych nieprażonych ziaren kakaowca o większej zawartości cennych składników.

Aksamitna polewa, którą przygotujesz własnoręcznie z pomocą czekolady lub kuwertury czekoladowej

Do przygotowania aksamitnej polewy możesz użyć zarówno kuwertury, jak i naturalnej czekolady. Jedno i drugie rozwiązanie będzie dobre, jeśli chodzi o jakość i smak polewy. Możesz dodawać ją do deserów bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie zawiera cukru. Ponadto jest produktem wegańskim i bezglutenowym.

Przygotowanie polewy z kuwertury czekoladowej wymaga trochę więcej czasu ? szczególnie jeśli przygotowujesz ją pierwszy raz. Za to wygląd i smak deserów z jej dodatkiem będzie naprawdę wyjątkowy! Wszystko dlatego, że kuwertura ma nieco inny skład niż klasyczna czekolada. Zawiera więcej masła kakaowego (nawet do 35%), przez co polewa z niej zrobiona jest niezwykle aksamitna, ma gładką strukturę i wyjątkowy połysk.

Jak zrobić pyszną polewę czekoladową?

Jeśli zdecydujesz się na polewę z kuwertury czekoladowej, możesz przygotować ją na kilka sposobów. Najważniejsze jest, aby udało Ci się osiągnąć efekt ?temperowania? (tj. równomiernej struktury).

Jednym z najpopularniejszych sposobów na zrobienie polewy z kuwertury jest sztaplowanie. Najpierw musisz podzielić kuwerturę na drobne części, a następnie roztopić w kąpieli wodnej. Nie bez znaczenia jest temperatura, która powinna wynosić około 40?. Kolejny krok to wylanie części kuwertury na zimną powierzchnię i zgarnianie jej do środka. Gdy stężeje, należy umieścić ją z powrotem w naczyniu, gdzie jest pozostała płynna część.

Tak przygotowaną polewą możesz oblać muffinki, ciasteczka, a także własnoręcznie przygotowane pralinki. Z kuwertury lub czekolady bez dodatku cukru przygotujesz również rozgrzewającą zimową czekoladę pitną!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *