Blog

Guawa lody domowe

guawa lody

Guawa lody domowe – jak je zrobić?

Guawa to owoc, który przyciąga uwagę nie tylko swoim egzotycznym wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym słodko-kwaśnym smakiem i niezwykłym aromatem. Pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Ameryki Środkowej i Południowej – jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Meksyk lub Peru, skąd rozprzestrzeniła się na cały świat, zdobywając serca smakoszy od Azji Południowo-Wschodniej po Afrykę i Karaiby. Dziś guawę uprawia się m.in. w Indiach, Brazylii, Tajlandii, na Filipinach i w Egipcie.

W zależności od odmiany jej miąższ może mieć kolor biały, różowy, łososiowy lub czerwony, a smak waha się od delikatnie truskawkowego po wyraźnie cytrusowy z nutami gruszki i melona. Często opisywana jest jako owoc o cukierkowym zapachu i kremowej konsystencji, a jej tropikalna słodycz z odrobiną kwasowości doskonale komponuje się z mlecznymi deserami.

Guawa jest też owocem niezwykle wartościowym – bogata w witaminę C (nawet cztery razy więcej niż pomarańcze), likopen, błonnik i przeciwutleniacze. W kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów: do soków, galaretek, dżemów, a także w deserach na zimno jak dzisiejszy przepis na lodowy krem guawowy.

W tym wpisie podzielę się z Wami prostym i efektownym przepisem na domowe lody z guawy bez użycia maszyny. To idealna propozycja na letnie orzeźwienie o egzotycznym charakterze, w której główną rolę gra naturalna słodycz owocu i jego unikalny aromat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście guawy w deserach to idealny moment, by się zakochać.

guawa lody

Guawa lody domowe przepis

Składniki:

  • 3 guawy
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • ½ szklanki cukru lub erytrytolu

Posypka (opcjonalna):

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka chili w proszku
  • ½ łyżki czarnej soli

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj guawy. Jeśli skórka jest twarda – obierz owoce. Jeśli miękka – pokrój razem ze skórką. Odetnij końcówki, a następnie przekrój każdą guawę na pół.
  2. Przełóż kawałki do blendera, dodaj wodę. Jeśli chcesz, zostaw kilka plasterków do dekoracji. Zmiksuj całość na gładkie purée. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odstaw na bok. Teraz możesz dodać barwnik spożywczy, jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny kolor. Możesz też wstawić purée do lodówki do czasu użycia.
  3. Przygotuj posypkę – wymieszaj chili w proszku, sól i czarną sól. Odstaw.
  4. Do dużej miski wlej zimną śmietankę prosto z lodówki. Ubij ją mikserem (lub ręcznie trzepaczką), aż podwoi objętość i utworzy miękkie wierzchołki. W czasie ubijania pamiętaj o zgarnianiu masy ze ścianek miski.
  5. Dodaj zimne mleko oraz mleko skondensowane.
  6. Dodaj cukier puder, a następnie purée z guawy. Jeśli zostawiłeś wcześniej kilka plasterków owocu – drobno je posiekaj i także dodaj do masy.
  7. Wymieszaj wszystko razem i miksuj jeszcze chwilę, aż masa będzie jednolita. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, delikatnie wymieszaj masę łyżką, aby je zlikwidować.
  8. Przełóż całość do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2–3 godziny (bez przykrycia).
  9. Po tym czasie wyjmij masę i używając łopatki lub łyżki, porozbijaj i zamieszaj lody, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.
  10. Jeśli masa jest już odpowiednio sztywna – możesz jeść jako soft serve (miękkie lody). Jeśli wolisz bardziej zwarte – zamroź ponownie na kolejne 2 godziny.
  11. Przed podaniem wyjmij z zamrażarki na 5–10 minut, aby lekko zmiękły.
  12. Dodatkowo – zamocz łyżkę do lodów w ciepłej wodzie przed nakładaniem, będzie łatwiej formować kulki.
  13. Podawaj porcję lub dwie w miseczkach, posyp przygotowaną przyprawową posypką i ciesz się tym orzeźwiającym deserem!

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *