Blog

Gorąca czekolada – 3 proste przepisy

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada – sprawdź, jak szybko zrobić ją w domu!

Gorąca czekolada to napój, który jest przygotowywany głównie z gorzkiej lub mlecznej czekolady, mleka i czasami innych składników, takich jak cukier, śmietanka, wanilia czy przyprawy. Jest to popularny napój w wielu krajach i jest często spożywany w okresie zimowym lub jako forma komfortowego picia w chłodniejsze dni.

Proces przygotowania gorącej czekolady zwykle polega na rozpuszczeniu kawałków czekolady w mleku na niewielkim ogniu lub w specjalnym garnku do gorącej czekolady. Czekolada jest mieszana, aż stanie się gładka i kremowa. Następnie napój może być podawany z różnymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, posypki czekoladowe, marshmallow lub cynamon.

Gorąca czekolada jest ceniona za swoją bogatą i słodką smakowitość, a także za zdolność rozgrzania w chłodne dni. Można ją dostosować do własnych preferencji, dodając więcej lub mniej słodyczy lub eksperymentując z różnymi rodzajami czekolady. To napój, który cieszy się dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada gorzka przepis

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 100 g gorzkiej czekolady lub kakao ceremonialnego

    Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać erytrytol i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas mieszając. Podawać w małych filiżankach. Można udekorować posypką z kakao czy cynamonu.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol 350g
gorzka czekolada
Ceremonia kakao

Gorąca czekolada vegeMYLK przepis

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 100g No sugar choco drink VegeMYLK Cocoa (możesz dodać mniej lub więcej)

    Do rondelka wlać mleko, mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Dodać no sugar choco drink VegeMYLK. Podawać w małych filiżankach. Można udekorować bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

Produkty użyte w przepisie:

gorąca czekolada vegemylk

Gorąca czekolada DARK przepis

  • 500 ml mleka roślinnego
  • 100g No sugar choco drink DARK Cocoa (możesz dodać mniej lub więcej)

    Do rondelka wlać mleko, mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Dodać no sugar choco drink DARK. Podawać w małych filiżankach. Można udekorować bitą śmietaną lub ubitym mlekiem. Możesz dosłodzić erytrytolem.

Produkty użyte w przepisie:

gorąca czekolada dark
erytrytol 350g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *