Mózg człowieka jest narządem, który zużywa stosunkowo dużą ilość energii. Zapotrzebowanie na dostarczane ATP znacznie wzrasta podczas nauki czy też wykonywania innych czynności wymagających dużego skupienia. Stąd też kluczowe dla zachowania efektywności pracy mózgu jest stałe zaopatrywanie go w łatwo przyswajalną energię. Czy w roli tej sprawdzi się lubiana przez większość ludzki czekolada? Czy kakaowa tabliczka może sprawić, iż nauka będzie bardziej efektywna? Odpowiedzi na te pytania postaramy się udzielić w dalszej części naszego krótkiego artykułu.
Czekolada tradycyjna i wegańska – świetne źródła energii
Klasyczna czekolada jest zaliczana do produktów wysokoenergetycznych charakteryzujących się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym (1 na 30 gramów produktu). Dla przykładu 100 gramów jej gorzkiej postaci dostarcza organizmowi ponad 500 łatwo przyswajalnych kalorii. Co warte zaznaczenia w kontekście dobroczynnego wpływu czekolady na mózg, słodycz ten zawiera dużą ilość polifenoli, które mogą zwiększać przepływ krwi przez ośrodkowy układ nerwowy (potwierdziła to na przykład praca Prof. Davida Kennediego z Northumbria University). Zwiększone ukrwienie mózgu przyczynia się do wzrostu komórek nerwowych. To wszystko przekłada się na poprawę koncentracji, skupienia oraz stymulacji pamięci długotrwałej. Zapamiętywanie wspomagają także występujące w kakao minerały (na przykład magnez, wapń, żelazo) oraz endorfiny zwane również hormonami szczęścia. Te ostanie są odpowiedzialne za odczuwaną po zjedzeniu czekolady radość, lepsze samopoczucie oraz większą motywację do dalszej nauki lub innych czynności wymagających koncentracji. Warto dodać, że wegańska czekolada posiada te same właściwości, co jej klasyczny odpowiednik. Należy bowiem pamiętać, iż słodycz ten w swojej tradycyjne wersji jest produkowany wyłącznie w oparciu o składniki pochodzenia roślinnego.