Dania na grill – deser z grilla? Tak! Poznaj pomysły na owocowe grillowane desery! Sprawdź i wypróbuj je jak najszybciej!
Dania z grilla kojarzą się klasycznie z daniami wytrawnym, szczególnie mięsnymi. W tym wpisie chcemy zachęcić do eksperymentowania z przepisami deserowymi, a konkretnie z grillowanymi owocami.
Dania na grill – owocowe przepisy
Szaszłyki owocowe
Składniki:
Przygotuj ulubione owoce, polecamy:
- banan
- kiwi
- ananas
- truskawka
- mandarynka
- winogrona
- jabłka
Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części – chcemy nadać im grillowanego posmaku, niekoniecznie grillować godzinami 😉 Nabijamy na patyczki do szaszłyków – grillujemy krótko, aby pojawiły się oznaki grillowania, np. ścięta skórka. W zależności od owoca możesz je serwować bez dodatków, my polecamy wypróbować kombinacje:
- truskawki z octem balsamicznym (odrobina) + polewa z ulubionej czekolady (odrobina)
- banan z polewą czekoladową (ulubiona ilość)
- ananas ze szczyptą soli i polewą z ulubionej czekolady
Polecamy eksperymentować 😉
Banany z czekoladą
Banany możesz grillować w skórce lub po obraniu.
- Możesz nie obierać bananów ze skórki, dodatkowo zawinąć w folię i grillować dłuższy czas, do uzyskania miękkiej, papkowatej konsystencji, czy słodkiego bananowego musu – możesz też delikatnie naciąć skórkę banana przed grillowaniem z jednej strony i posypać ulubionymi przyprawami, np. cynamonem czy kardamonem.
- Banany w obranej i pokrojonej postaci możesz użyć jako element szaszłyków owocowych lub szaszłyków bananowych. Wtedy pilnujemy ich, aby konsystencja pozostała nadal dość twarda, ale skórka zrumieniła się.
- Możesz nie obierać bananów, ale przekroić je na pół i grillować aż do uzyskania zrumienionej skórki – wtedy polecamy do nich polewę z ulubionej czekolady lub zanurzanie cząstek bananowych w czekoladzie (jak w fondue czekoladowym) i posypać pokrojonymi orzechami, np. pistacjami. Możesz podać w ten sposób banany, które były grillowane w całości, zanurzyć w czekoladzie, obsypać je ulubionymi orzechami, wbić patyczek np. do lodów i zrobić bananowe grillowane lizaki dla dzieci.
Jabłko grillowane
Jabłka podobnie jak banany może podać w wersji krojonej, w mniejszych cząstkach, np. w formie szaszłyków.
Polecamy wypróbować sposób na korzenne jabłka z grilla:
Całe jabłko wydrążamy w środku, aby usunąć gniazdo nasienne, bez usuwania spodu. Faszerujemy jabłko ulubionymi dodatkami: orzechy, bakalie, orzechy w czekoladzie, bakalie w czekoladzie, możemy dodać miodu, czy drobno posiekaną czekoladę. Dodaj ulubione przyprawy – jeśli preferujesz styl korzenny polecamy cynamon, kardamon i anyż w formie gwiazdki. Następnie przykrywamy tak nafaszerowany owoc czapeczką z ogonkiem. Możesz zawinąć cały owoc w folię. Proponujemy grillować tak przygotowane jabłka od początku trwania grillowania – potrzebują czasu, aby miąższ zmiękł.
Produkty użyte w przepisach: