Blog

Dania na grill – owoce

Dania na grill

Dania na grill – deser z grilla? Tak! Poznaj pomysły na owocowe grillowane desery! Sprawdź i wypróbuj je jak najszybciej!

Dania z grilla kojarzą się klasycznie z daniami wytrawnym, szczególnie mięsnymi. W tym wpisie chcemy zachęcić do eksperymentowania z przepisami deserowymi, a konkretnie z grillowanymi owocami.

Dania na grill – owocowe przepisy

Dania na grill

Szaszłyki owocowe

Składniki:

Przygotuj ulubione owoce, polecamy:

  • banan
  • kiwi
  • ananas
  • truskawka
  • mandarynka
  • winogrona
  • jabłka

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części – chcemy nadać im grillowanego posmaku, niekoniecznie grillować godzinami 😉 Nabijamy na patyczki do szaszłyków – grillujemy krótko, aby pojawiły się oznaki grillowania, np. ścięta skórka. W zależności od owoca możesz je serwować bez dodatków, my polecamy wypróbować kombinacje:

Polecamy eksperymentować 😉

banany z grilla

Banany z czekoladą

Banany możesz grillować w skórce lub po obraniu.

  1. Możesz nie obierać bananów ze skórki, dodatkowo zawinąć w folię i grillować dłuższy czas, do uzyskania miękkiej, papkowatej konsystencji, czy słodkiego bananowego musu – możesz też delikatnie naciąć skórkę banana przed grillowaniem z jednej strony i posypać ulubionymi przyprawami, np. cynamonem czy kardamonem.
  2. Banany w obranej i pokrojonej postaci możesz użyć jako element szaszłyków owocowych lub szaszłyków bananowych. Wtedy pilnujemy ich, aby konsystencja pozostała nadal dość twarda, ale skórka zrumieniła się.
  3. Możesz nie obierać bananów, ale przekroić je na pół i grillować aż do uzyskania zrumienionej skórki – wtedy polecamy do nich polewę z ulubionej czekolady lub zanurzanie cząstek bananowych w czekoladzie (jak w fondue czekoladowym) i posypać pokrojonymi orzechami, np. pistacjami. Możesz podać w ten sposób banany, które były grillowane w całości, zanurzyć w czekoladzie, obsypać je ulubionymi orzechami, wbić patyczek np. do lodów i zrobić bananowe grillowane lizaki dla dzieci.
jabłko z grilla

Jabłko grillowane

Jabłka podobnie jak banany może podać w wersji krojonej, w mniejszych cząstkach, np. w formie szaszłyków.

Polecamy wypróbować sposób na korzenne jabłka z grilla:

Całe jabłko wydrążamy w środku, aby usunąć gniazdo nasienne, bez usuwania spodu. Faszerujemy jabłko ulubionymi dodatkami: orzechy, bakalie, orzechy w czekoladzie, bakalie w czekoladzie, możemy dodać miodu, czy drobno posiekaną czekoladę. Dodaj ulubione przyprawy – jeśli preferujesz styl korzenny polecamy cynamon, kardamon i anyż w formie gwiazdki. Następnie przykrywamy tak nafaszerowany owoc czapeczką z ogonkiem. Możesz zawinąć cały owoc w folię. Proponujemy grillować tak przygotowane jabłka od początku trwania grillowania – potrzebują czasu, aby miąższ zmiękł.

Produkty użyte w przepisach:

czekolada ciemna z migdałami
pistacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *