Wiele osób, którym zależy na zdrowej diecie, błędnie myśli, iż nie ma w niej miejsca na smaczne przekąski. Warto jednak pamiętać, że niektóre smakołyki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Świetnym przykładem na to jest gorzka czekolada. Bowiem posiada ona wiele wartości, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Kiedy gorzka czekolada jest faktycznie zdrowa?
Wielu znanych producentów oferuje gorzką czekoladę, której zawartość kakao wynosi od 35% do 50%. Jednak jeśli zależy nam, aby wykorzystać korzyści, jakie daje nam gorzka czekolada, to zawartość ta powinna być wyższa. Najlepiej wybrać taką czekoladę gorzką, która zawiera, minimum 70% kakao, gdyż to właśnie ono jest odpowiedzialne za właściwości zdrowotne. Mówiąc krócej, im bardziej jest gorzka czekolada, tym zdrowsza.
Gorzka czekolada, a magnez?
Gorzka czekolada jest źródłem magnezu. Jeśli zawartość kakao zaczyna się od 70%, to nawet 4 kostki dziennie mogą być satysfakcjonującym źródłem tego pierwiastka. A jak powszechnie wiadomo, odpowiednie stężenie magnezu, jest odpowiedzialne za pracę setek różnych enzymów. Dodatkowo przyczynia się on do produkcji energii, a nawet struktury błon komórkowych. Magnez także reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga układ odpornościowy. Wpływa on także pozytywnie na pracę serca, ciśnienie krwi, a nawet pracę układu nerwowego. Oczywiście ten pierwiastek chemiczny posiada znacznie więcej właściwości zdrowotnych, ale bez wątpienia, już te wymienione przez nas, są niepodważalnym dowodem na to, iż warto dostarczać go do naszego organizmu.
Czekolada gorzka, a polifenole
Polifenole to związki chemiczne, które również możemy znaleźć w gorzkiej czekoladzie. Mają one zdolność antyoksydacyjną. Co więcej polifenole wykazują większą aktywność antyoksydacyjną w gorzkiej czekoladzie, niż aktywność antyoksydantów, które otrzymujemy z warzyw, czy owoców. Polifenole blokują wchłanianie tłuszczu, wspierają kondycję układu sercowo-naczyniowego, wpływają na rozszerzenie się naczyń krwionośnych w całym ciele, a nawet pomagają utrzymać właściwe poziomy frakcji LDL i HDL cholesterolu.
Gorzka czekolada, żelazo
W gorzkiej czekoladzie występuje także żelazo. Co ciekawe, już 4 kostki czekolady mogą dostarczyć nawet do 40% dziennego zapotrzebowania na żelazo. A jak wiadomo, składnik ten wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego, odpowiada za regenerację tkanek, czy nawet nasz wzrost i zmęczenie. Pełni również funkcję tarczy, która chroni nas przed infekcjami. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby nie zapominać o dostarczeniu żelaza do naszego organizmu, tym bardziej, jak można to połączyć z przyjemnością, jaką jest spożywanie gorzkiej czekolady.
Teobromina, czyli gorzki smak
Teobromina jest to związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych. Występuje on naturalnie w ziarnach kakaowca. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za gorzki smak tych smakołyków. Dodatkowo teobromina rozszerza naczynia krwionośne, działa moczopędnie, rozszerza drogi oddechowe, a także przyspiesza tętno. Teobromina wspiera także pracę mózgu. Jeśli zależy nam, aby dostarczyć teobrominę do naszego organizmu, warto sięgnąć po gorzką czekoladę.
Jak widać, gorzka czekolada zawiera wiele cennych składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Codzienne spożywanie 4 kostek czekolady gorzkiej, przez minimum 5 dni w tygodniu, dostarcza nam właśnie tych wartości. Gorzka czekolada jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które lubią smakołyki i jednocześnie dbają o zdrowie.