Blog

Czy chcąc zdrowo się odżywiać, musimy rezygnować z czekolady?

[Czekolada kojarzy nam się z przekąską, którą spożywamy wyłącznie dla smaku i przyjemności. Gdy chcemy zacząć zdrowo się odżywiać lub przechodzimy na dietę, pierwsze,  co eliminujemy z naszego jadłospisu, to właśnie czekoladowe przysmaki. Jednak czekolada czekoladzie nie równa, a na rynku można dostać zarówno tabliczki składające się z głównie z cukru i niepotrzebnych wypełniaczy, jak i pełne wartości odżywczych czekolady, które mogą być ważnym elementem zdrowej diety. Co zatem decyduje o tym, że czekolada jest zdrowa?

Niska zawartość cukru 

Nie da się ukryć, że cukier w większych ilościach nie służy naszemu organizmowi. Naraża nasze zęby na próchnice, powoduje skoki insuliny i nie nasyca nas na długo. Po za tym ma niewiele wartości odżywczych i jest dość kaloryczny. Dlatego zdrowa czekoladowa nie powinna go mieć na pierwszym miejscu w składzie. Choć sięgamy po tę przekąskę właśnie ze względu na słodki smak, mniejsza ilość cukru nie powinna zepsuć nam przyjemności jedzenia, a kubki smakowe szybko przyzwyczają się do zmian, więc warto zmienić czekoladę mleczną na jej gorzką wersję. Można także zdecydować się na czekoladę bez cukru i laktozy, która jest słodzona zdrowszymi zamiennikami (np. nektarem z kwiatu palmy kokosowej). Taka przekąska, to także odpowiednia propozycja dla wegan, którzy wykluczają nabiał ze swojej diety.

Wysoka jakość miazgi kakaowej

Nie ma czekolady bez ziaren kakao, a żeby czekolada mogła być nazywana zdrową, zawartość miazgi kakaowej, czyli proszku wytwarzanego z ziaren, musi być wysoka. W składzie powinna zajmować pierwsze miejsce. Jednak o cennych właściwościach czekolady nie decyduje tylko ilość kakao, lecz także sposób jego obrabiana. W większości produktów dostępnych na rynku ziarna kakaowca są poddawane wysokiej temperaturze, która niszczy część witamin i minerałów zawartych w ich strukturze. Jeśli zależy nam na prozdrowotnych cechach czekolady, możemy sięgnąć po wyroby z czekolady surowej, która charakteryzuje się produkcją w znacznie niższej temperaturze. Dzięki temu tabliczka zawiera więcej substancji odżywczych tj. magnez czy fosfor. Najłatwiej jest dostać taką czekoladę w sklepie online.

Prosty skład

Najlepsze czekolady charakteryzują się krótkim składem, który zawiera tylko podstawowe składniki czyli miazgę kakaową, jakiś rodzaj słodzika, tłuszcz kakaowy. Mleczne czekolady posiadają oczywiście także mleczne dodatki. Emulgatory np. lecytyna oraz sztuczne barwniki i aromaty są zupełnie niepotrzebne. Jeśli chcemy wybierać zdrowe czekolady, stawiajmy na naturalne dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *