Czy biała czekolada aby na pewno zawsze jest niezdrowa? Zazwyczaj kojarzymy tabliczkę białej czekolady z masą napakowanego cukru i innych sztucznych dodatków, które mają sprawić, że czekolada będzie smakować lepiej. Nie mamy wątpliwości, że nie jest to zdrowa droga, ale czy jest jedyną? Okazuje się, że nie! W Octochocolate mamy idealną odpowiedź dla tych, którzy chcieli by rozkoszować się rozpływającym smakiem białej czekolady. Jednocześnie nie faszerując się masą cukru i zbędnymi chemicznymi dodatkami!
Czym jest tak naprawdę biała czekolada?
Warto przede wszystkim zadać sobie pytanie czy ta biała czekolada, którą najczęściej spotykamy na sklepowych półkach naprawdę jest czekoladą? W rzeczywistości więcej prawdy będzie w tym, że jest to nazwa jedynie umowna. Nie posiada bowiem ona w swoim składzie proszku kakaowego, najczęściej nawet w najmniejszym procencie. A to właśnie ten składnik mówi nam o tym, że dana tabliczka, rzeczywiście jest czekoladą.
Co w takim razie zawiera biała czekolada?
Najczęściej w skład białej czekolady wchodzi cukier, tłuszcz mleczny, emulgator, mleko w proszku i tłuszcz kakaowy, który czasami bywa zastępowany tłuszczem roślinnym. Produktów, które jednak taki zamiennik posiadają nie zalecamy spożywać. Czy w takim razie taka biała tabliczka, może być nazywana czekoladą?
Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Tak, może, ale jedynie z nazwy. W rzeczywistości bowiem, ciężko nazwać tak produkt, który nie zawiera w sobie masy kakaowej, składnika, który z definicji powinna czekolada posiadać.
Czym więc jest biała czekolada od Cocoa?
Pomimo wspólnej nazwy, nasza alternatywa dla białej czekolady z oferty dużych koncernów spożywczych różni się znacząco. Wielu może to zadziwić, ale różnią się nawet kolorem!
Biała czekolada od Cocoa w rzeczywistości posiada delikatny beżowy odcień, a to na skutek procesu produkcji w którym blanszowane są migdały używane do jej produkcji.
W przeciwieństwie do opcji, którą najczęściej znajdziemy na sklepowych półkach, nasza alternatywa nie zawiera całej masy dodatku białego cukru. W zamian postawiliśmy na naturalny zamiennik jakim jest słodzik pozyskiwany z nektaru kwiatów palmy kokosowych. Uważany za jeden z najzdrowszych! Nie znajdziesz również ani grama mleka, możesz mieć pewność, że czekolady od Cocoa są w 100% wegańskie!
Dbamy o ekologię na każdym kroku!
Dlatego współpracujemy jedynie z uprawami, które są certyfikowane pod kątem ekologii upraw i stosowania się do zasad etycznego handlu. Nasze gotowe produkty, pakujemy jedynie w biodegradowalne opakowania. Wszystko po to, abyś miał pewność, że stawiając na Cocoa, stawiasz również na dobro całej planety!
A czy Ty już wypróbowałeś naszą alternatywę białej czekolady? Daj nam znać, w której opcji smakuje Ci najlepiej!