Blog

Czekolada wegańska creamy z orzechami laskowymi i morwą, czyli smacznie i zdrowo!

Wśród wielu osób panuje przeświadczenie, że czekoladowe smakołyki nie wnoszą żadnych wartości do naszego organizmu, a wręcz są jedynie smaczne i niezdrowe. Jednak wszystko to zależy od konkretnych słodyczy, po które sięgamy. Jak łatwo się domyślić, niektórzy producenci czekolad nie do kończ przykuwają uwagę do składu, jaki oferują swoim klientom. Dlatego właśnie warto zwrócić uwagę, na jaki konkretnie smakołyk się decydujemy i na tej podstawie sprawdzić, czy smakołyk ten jest smaczny i zdrowy, czy tylko smaczny.

Wegańska czekolada z orzechami i morwą

Wegańska czekolada, orzechy i morwa, czyli połączenie idealne!

Jak czekolada wegańska, to tylko surowa!

Czekolada wegańska może być również surowa. Oznacza to, że nie jest ona poddawana obróbce termicznej w wysokich temperaturach, a więc dzięki temu otrzymujemy nie tylko intensywniejszy smak surowych ziaren kakaowca, ale również  nie traci swoich cennych wartość. O tym, jak konkretnie powstaje surowa czekolada, czy jakie korzyści przynosi dla zdrowia, pisaliśmy już w naszych wcześniejszych artykułach, dlatego chętnych odsyłamy do lektury!

Orzechy laskowe zatopione w czekoladzie wegańskiej i ich cenne właściwości

Orzechy laskowe to źródło nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również wielu wartościowych właściwości odżywczych. Te owoce leszczyny dostarczają do naszego organizmu wysoką zawartość witaminy E, przez wielu nazywanych witaminą młodości i płodności. Oczywiście mają one zdecydowanie więcej zalet, m.in. wzmacniają układ nerwowy, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy, a nawet zakrzepom. Mówiąc, krócej, orzechy laskowe w czekoladzie wegańskiej sprawiają, że czujemy się lepiej.

Morwa oraz czekolada wegańska, czyli duet, którego nie da się zapomnieć

Morwa, czyli zdrowie na wyciągnięcie ręki. Przez wiele osób jest doceniania nie tylko za doznania smakowe, ale też właściwości, jakie w sobie kryje. Co więcej, na rynku farmaceutycznym możemy dostrzec wiele preparatów, które zawierają wyciągi z tej rośliny. To właśnie morwa np. zapobiega wzrost niekorzystnego cholesterolu we krwi, czy nawet może pomóc w obniżeniu prawdopodobieństwa choroby alzheimera.

Dlaczego warto wybrać słodkości bez dodatków produktów zwierzęcych?

W dzisiejszych czasach dieta wegańska staje się coraz popularniejsza. Nie dzieje się tak bez powodu, gdyż poza ochroną życia wielu zwierząt, może ona również korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jednak, jak wiadomo, weganie też lubią rozpłynąć się w słodkich przekąskach. Na szczęście w dzisiejszych czasach z łatwością możemy odnaleźć wegańskie słodycze nawet o smaku mlecznej czekolady. Co więcej, wybierając słodki upominek, niekoniecznie musimy wiedzieć, czy dana osoba spożywa np. mleko. Decydując się na czekoladę wegańską, odpada nam to zmartwienie i możemy być pewni, że słodkości się nie zmarnują.

Przy tak rozwiniętym przemyśle cukierniczym warto przed dokonaniem zakupu sprawdzić skład oraz pochodzenie kupowanej przez nas żywności, również tej słodkiej. Dobrze jest widzieć, że czekolada może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *