Blog

Cruffiny z czekoladą

Cruffiny z czekoladą

Cruffiny z czekoladą – sprawdź, jak zrobić je w domu!

Cruffiny to połączenie dwóch smakołyków: francuskiego ciasta drożdżowego, znanego jako croissant, i klasycznego muffina. Są to małe, puszyste wypieki, które mają kształt muffina, ale smakują jak chrupiący i warstwowy croissant. Cruffiny mogą mieć różne nadzienia, takie jak czekolada, owoce, kremy, czy masło orzechowe. To połączenie dwóch popularnych wypieków sprawia, że cruffiny są ciekawym i smacznym dodatkiem do słodkich przekąsek.

Cruffiny z czekoladą

Cruffiny z czekoladą przepis

  • 250-275 g ciasta francuskiego
  • 4 łyżku cukru kokosowego lub erytrytolu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 65g masła kakaowego (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 150ml śmietany 30% bez laktozy
  • tabliczka pokrojonej czekolady Cocoa

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Połącz 15g masła, 1 łyżeczkę cynamonu oraz 2 łyżki cukru, aby powstała jednolita masa. Rozwin ciasto francuskie, pozostaw pergamin na spodzie. Lekko rozwałkuj ciasto, a wcześniej przygotowaną masą posmaruj powierzchnię ciasta. Następnie posyp pokrojoną czekoladą – możesz wymieszać kilka smaków lub dodać orzechów. Zwij ciasto w rulon (jak roladę), zaczynając od rogu, aby zamknąć nadzienie w środku. Wałkuj rulon, aby wyrównać powierzchnię, a następnie podziel na 3 części. Każdą część przecinaj na pół, uzyskując 6 pasków z nadzieniem. Rozciągnij i zawijaj je w supełki, umieszczając w formie do muffinów. Piecz cruffiny około 20 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C przez 3-5 minut. Jeśli lubisz nadziewane muffiny, możesz dodatkowo przygotować nadzienie, którym nadziejesz wnętrze cruffinów.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe
czekolada creamy z orzechami laskowymi i morwa na wage

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *