Ciasto zebra keto – jak je zrobić w domu?
Ciasto zebra to rodzaj ciasta, które charakteryzuje się warstwowym wzorem przypominającym zebry. Jest to popularne ciasto, które w wersji keto zwykle zawiera kakao i bezglutenowe mąki, takie jak mąka migdałowa, a także słodziki keto zamiast tradycyjnego cukru. Dzięki temu ciasto zebra jest odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogeniczną, która jest niskowęglowodanowa i bogata w tłuszcze. Ciasto zebra keto jest więc wariantem tradycyjnego ciasta zebry, dostosowanym do wymogów diety ketogenicznej.
Ciasto zebra keto przepis
Składniki:
- 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki migdałowej bardzo drobnej, blanszowanej
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki gęstej śmietany lub kremu kokosowego
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 4 łyżki roztopionego masła kakaowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki kawałków keto czekolady kokosowej (opcjonalnie)
Ciasto Czekoladowe - 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 szklanki gęstej śmietanki
Czekoladowy lukier (opcjonalnie) - 225g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki masła kakaowego
- 3 uncje roztopionej ciemnej czekolady keto lub 100%
- 1/4 szklanki tortowej śmietanki do ubijania o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki erytrytolu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki kakao w proszku
INSTRUKCJE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dno 20 cm okrągłej formy do ciasta pergaminem.
W dużej misce wymieszaj jajka, gęstą śmietanę (lub śmietankę kokosową), roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
Do mokrej mieszanki dodać proszek do pieczenia, słodzik, mąkę migdałową i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Teraz podziel ciasto na dwie części.
W osobnej misce przygotuj ciasto czekoladowe, dodając kakao i gęstą śmietankę. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto czekoladowe.
Rozpocznij układanie ciasta zebry: Zacznij od dodania około 1 szklanki ciasta waniliowego na dno przygotowanej patelni. Następnie na zmianę dodawaj porcje ciasta czekoladowego, aż do wykorzystania całego ciasta. Za pomocą wykałaczki lub noża utwórz wzór w paski zebry, delikatnie mieszając oba ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-22 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek będzie czysta.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj polewę czekoladową. W dużej misce połącz serek śmietankowy, masło o temperaturze pokojowej, roztopioną keto czekoladę, śmietankę do ubijania, słodzik, ekstrakt waniliowy i kakao. Za pomocą miksera elektrycznego ubijaj składniki, aż będą puszyste i kremowe.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia. Następnie przekładamy do lodówki i odstawiamy na około godzinę.
Po wystygnięciu ciasta posmaruj wierzch przygotowaną polewą czekoladową.
Produkty użyte w przepisie: