Blog

Ciasto marchewkowe keto

Ciasto marchewkowe keto

Ciasto marchewkowe keto – jak je zrobić w domu? Sprawdź!

Ciasto marchewkowe keto to wersja ciasta marchewkowego, która jest dostosowana do diety ketogenicznej. Dieta keto opiera się na bardzo niskim spożyciu węglowodanów, umożliwiając organizmowi przejście w stan ketozy, w którym ciało spala tłuszcz jako główne źródło energii. Zawiera ono składniki o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak mąka migdałowa, erytrytol (słodzik keto), jaja i olej kokosowy zamiast tradycyjnej mąki pszennej, cukru i oleju roślinnego. Może również zawierać dodatki jak orzechy włoskie czy migdały. Takie ciasto ma zwykle znacznie niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ciasto marchewkowe, co sprawia, że jest bardziej zgodne z zasadami diety keto. Taka wersja ciasta jest również doskonałą propozycją dla osób unikających cukru, czy będących na diecie low carb.

Ciasto marchewkowe keto

Ciasto marchewkowe keto przepis

Składniki:

1 ¼ szklanki mąki kokosowej
8 dużych jaj
1 szklanka erytrytolu
½ szklanki kwaśnej śmietany bez laktozy
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ szklanki posiekanych orzechów pekan
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli

INSTRUKCJE

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż keksówkę do pieczenia o wymiarach 23×23 cali papierem pergaminowym.
W misce połącz suche składniki: mąkę kokosową, cynamon, gałkę muszkatołową, słodzik, proszek do pieczenia i sól.
Do innej dużej miski dodaj jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Mieszaj przez 2-3 minuty lub do momentu, aż mieszanina będzie wyglądać na “pienistą”. Do masy jajecznej dodać suche składniki i wymieszać delikatnie do połączenia. Delikatnie wymieszaj ze startą marchewką i posiekanymi orzechami pekan. Następnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
Piec około 35-40 minut lub do momentu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj keto lukier zgodnie z instrukcjami tutaj. Po ostygnięciu równomiernie rozprowadź lukier – dobierz grubość lukru do swoich upodobań 😉

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol


orzechy pekan prażone

2 thoughts on “Ciasto marchewkowe keto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *