Ciasto cytrynowe fit – jak je prosto zrobić w domu?
Ciasto cytrynowe fit to połączenia smaków cytryny w cieście o zdrowszej zawartości niż inne tradycyjne ciasta. W wersje „fit” często stosowane zamienniki składników, takie jak mąka pełnoziarnista zamiast białej, zamienniki cukru (jak stewia, erytrytol lub inne słodziki niskokaloryczne), a także zdrowsze tłuszcze, takie jak olej kokosowy. Dostępne są także dodatki bogate w błonnik, takie jak otręby czy płatki owsiane.
Ciasto cytrynowe fit przepis
- 1 ¼ szklanki mąki orkiszowej
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki erytrytolu
- 1 ½ łyżki świeżej skórki z cytryny, około 2 lub 3 cytryny do tego będą potrzebne
- 3 jajka
- ¼ szklanki miodu (opcjonalnie)
- ¾ szklanki jogurtu greckiego / skyr
- ¼ szklanki roztopionego masła kakaowego lub oleju kokosowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a następnie wyłóż i posmaruj blachę do pieczenia o wymiarach 23×13 papierem pergaminowym lub tortownicę.
W średniej misce wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Upewnij się, że wszystkie grudki zostały usunięte, a następnie odłóż je na bok. W drugiej misce wymieszaj erytrytol i skórkę z cytryny. Upewnij się, że są całkowicie połączone, następnie dodaj jajka, miód, jogurt grecki, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy do pieczenia chleba.
Piec przez 40 – 50 minut lub do momentu, aż wykałaczka będzie czysta.
Przed wyjęciem bochenka z formy należy pozwolić mu całkowicie ostygnąć. Następnie możesz oprószyć cukrem pudrem z erytrytolu.
Produkty użyte w przepisie: