Blog

Chleb pistacjowy

chleb pistacjowy

Chleb pistacjowy – jak go zrobić w domu?

Chlebek pistacjowy to rodzaj pieczywa lub deseru wykonanego z pistacji. Może to być w formie chleba, ciasta, ciastka lub innego rodzaju wypieku, w którym pistacje stanowią główny składnik lub dodatek, nadając mu charakterystyczny smak i aromat. Takie wypieki często są popularne w krajach, gdzie pistacje są powszechnie dostępne i cenione za swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. To ciekawa alternatywna dla chlebka bananowego. Przetestuj i sprawdź, czy to będzie Twój nowy ulubieniec 🙂

chleb pistacjowy

Chleb pistacjowy przepis

Składniki:

  • 1 szklanka pistacji łuskanych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła kakaowego miękkiego
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wskazówki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem keksówkę o wymiarach ok. 23x13cm i odłóż na bok.
  2. W robocie kuchennym zmiel obrane pistacje, aż zostaną drobno zmielone na konsystencję przypominającą proszek. Uważaj, aby nie przetworzyć go zbyt mocno, gdyż może zamienić się w masło pistacjowe.
  3. W średniej misce wymieszaj zmielone pistacje, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na bok.
  4. W dużej misce utrzyj miękkie masło i erytrytol, aż masa będzie jasna i puszysta.
  5. Ubijaj jajka, jedno po drugim, aż dobrze się połączą.
  6. Wymieszaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy na gładką masę.
  7. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając aż do połączenia.
  8. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta kilka kropli zielonego barwnika spożywczego, aby wzmocnić kolor.
  9. Do przygotowanej formy wlać ciasto, równomiernie je rozprowadzając.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha.
  11. Wyjmij chleb pistacjowy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blaszce przez 10 minut.
  12. Jeśli chcesz, przed podaniem posyp cukrem pudrem lub spróbuj polewy z białej czekolady z pistacjami i solą.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe
pistacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *