Baton proteinowy keto – jak zrobić w domu?
Baton proteinowy keto to pojęcie, które odnosi się do batonu proteinowego dostosowanego do diety ketogenicznej. Baton jest niskowęglowodanowy, zawiera większą ilość tłuszczu i białka, a jednocześnie ograniczoną ilość węglowodanów, aby pasować do założeń diety keto.
Dieta ketogeniczna (keto) to sposób odżywiania, w którym redukuje się spożycie węglowodanów na rzecz zwiększenia spożycia tłuszczów i umiarkowanego spożycia białek. Celem diety keto jest wprowadzenie organizmu w stan zwanym ketozą, w którym organizm spala tłuszcze jako główne źródło energii zamiast węglowodanów.
Baton proteinowy to produkt spożywczy, który zawiera zwiększoną ilość białka w porównaniu do innych batonów lub przekąsek. Często są one spożywane przez osoby aktywne fizycznie, sportowców i tych, którzy dążą do zwiększenia spożycia białka w diecie. Sprawdź, jak proste jest zrobienie naszych batów oraz jak smaczne i pozywne są. Masło migdałowe możesz zamieniać z innymi ulubionymi masłami orzechowymi i testować swoje ulubione połączenie smakowe. Tak samo zróļ z naszymi białkami – uzyj białka bezsmakowego lub o migdałowym smaku i sprawdź swoje wymarzone połączenie smakowe.
Baton proteinowy przepis
Składniki
- 2 szklanki gładkiego masła migdałowego lub masła kakaowego
- 1 1/2 szklanki białka w proszku migdałowego lub bezsmakowego
- 1/2 szklanki erytrytolu
- szczypta soli
- 1 filiżanka keto czekolady (polewa)
Instrukcje
- Wyłóż foremkę o wymiarach 20x20cm pergaminem.
- W dużej misce do mieszania dodaj masło, sól, słodzik i mieszaj, aż się połączą. Dodaj białko w proszku i dobrze wymieszaj, aż się połączy. Użyj rąk, aby zagnieść ciasto. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodaj trochę mleka lub roztopionego masła kakaowego.
- Przełóż do wyłożonej papierem formy i wstawić do lodówki na godzinę.
- Gdy stwardnieją, pokrój je na 12 batonów. Możesz je udekorować kruszonymi ziarnami kakao lub ulubionymi orzechami.
POLEWA: - Rozpuść czekoladę i za pomocą dwóch widelców zanurz batony w czekoladzie, aż zostaną całkowicie pokryte. Układaj je na papierze do pieczenia, aż czekolada stwardnieje.
Produkty użyte w przepisie: