Blog

Babka czekoladowa keto

babka czekoladowa keto

Babka czekoladowa keto – jak ją prosto zrobić w domu?

Babka czekoladowa to tradycyjne polskie ciasto, które zazwyczaj jest wypiekane w formie w kształcie klasycznej babki. Jest to ciasto drożdżowe lub ucierane, z dodatkiem kakao i czekolady, często posypane cukrem pudrem. Jednak w wersji “keto” babka czekoladowa jest modyfikacją, aby pasować ją do diety ketogenicznej, która zakłada niski poziom węglowodanów i wysoki poziom tłuszczów. Wersja keto babki czekoladowej jest przygotowana z alternatywnych składników o niskiej zawartości węglowodanów, takich jak migdały, kokos czy erytrytol (substytut cukru), aby zachować smak i konsystencję, jednocześnie ograniczając ilość węglowodanów. Nasza propozycja zawiera dodatkowo składniki, które pozwolą zmodyfikować przepis o ciekawe orzechowe wykończenie i dekoracje.

Babka czekoladowa keto przepis

Składniki

  • 200g masła kakaowego
  • 200g czekolady ciemnej keto Cocoa keto 
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • erytrytol (opcjonalnie)

    Polewa:
  • 30g czekolady keto ciemnej Cocoa keto
  • 30g masła kakaowego
  • erytrytol w pudrze (opcjonalnie)
  • orzechy do dekoracji (opcjonalnie) – polecamy pistacje oraz pekany

Instrukcje

  • W kąpieli wodnej rozpuść 200g masła kakaowego oraz 200g czekolady keto. Po rozpuszczeniu ostaw na bok do ostygnięcia. Ubij 5 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do przestudzonej rozpuszczonej masy dodaj proszek do pieczenia, erytrytol oraz 5 żółtek. Miksuj całość przez chwilę mikserem. Tak uzyskaną czekoladową masę partiami dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie.
  • Formę do babki o średnicy ok. 20 cm smarujemy masłem kakaowym. Wlewamy ciasto i staramy się wyrównać wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° z funkcją grzania góra i dół na około 35-40 minut. Piecz do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto lekko opadnie.
  • Do przygotowania polewy potrzebujemy rozpuścić w kapieli wodnej 30g keto czekolady, 30g masła kakowego oraz słodzik. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto i posypujemy na końcu orzechami – polecamy pistacje lub pekany.

Produkty użyte w przepisie:

erytrytol
masło kakaowe
pistacje
orzechy pekan prażone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *