Blog

3 proste przepisy na bezglutenowe ciasto czekoladowe

Jesteś na diecie bezglutenowej? Ten wpis przygotowaliśmy właśnie dla Ciebie! Prezentujemy ciekawe przepisy na pyszne ciasta czekoladowe, które są łatwe i szybkie do wykonania.

Ciasto czekoladowe z cynamonem

Do jego przygotowania potrzebna są: 4 jajka, 3 łyżki oleju kokosowego, 1/2 szklanki mąki kokosowej, pół szklanki kakao i cukru trzcinowego, pół łyżeczki cynamonu i sody oczyszczonej. Jajka wystarczy wytrzepać z olejem za pomocą trzepaczki. Dodać do nich mąkę, kakao, cukier oraz cynamon wraz z sodą. Dokładnie wymieszać do momentu, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przełożyć ciasto do keksówki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Do dekoracji góry ciasta może przydać się kuwertura czekoladowa, którą należy podgrzać do odpowiedniego poziomu i równomiernie rozprowadzić na jego powierzchni.

Bardzo proste ciasto czekoladowe

Ten przepis składa się z zaledwie czterech składników: 5 jajek, 80g cukru, gorzkiej czekolady do wypieków (3 tabliczki) oraz 100g masła lub oleju. Czekoladę trzeba połamać na mniejsze części. Razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas delikatnie mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do nich połowę cukru. Białka z cukrem dokładnie ubić na sztywną masę. Żółtka utrzeć z pozostałą połową cukru, tak aby kryształki całkowicie się rozpuściły. Stopniowo dodawać zimną czekoladę. Powoli dodawać ubite białka i mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wylać na tortownicę i piec przez 30 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

czekolada creamy z orzechami laskowymi i morwa na wage

Ciasto czekoladowe z bananami

Do zrobienia tego ciasta potrzebne są: 2 dojrzałe banany, 1 szklanka mleka roślinnego, 2 łyżki soku z cytryny, 340g mąki jaglanej, szczypta soli i proszku do pieczenia, dwie tabliczki gorzkiej czekolady o 27% zawartości kakao i 2 łyżki oleju. Banany należy zblendować. Dodać do nich mleko i sok i dokładnie wymieszać. Do całości wsypać mąkę, sól i proszek. Wymieszać dokładnie, aby masa nie miała grudek. W międzyczasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wymieszać. Po wylaniu masy na przygotowaną formę należy piec ją przez 30-40 minut w temperaturze wynoszącej 175 stopni. Do dekoracji ciasta może przydać się rozpuszczona czekoladowa kuwertura.

Te wspaniałe słodkości to najlepszy dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Istnieje bardzo wiele przepisów, które pozwalają na przygotowywanie swoich ulubionych dań w zdrowej wersji bez dodatku glutenu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *